Zlatno-pečene polpete od leblebija i spanaća pune su dobrih ukusa, vazdušasto mekane i sočne. Posebno kada ih poslužite uz umak od jogurta limuna i ment ili neki od umaka koje vam predlažemo uz ovaj recept.

Jednostavne su za pripremu, bez pohovanja i pečenja u rerni. Dovoljan je dobar tiganj nelepljivog dna i tek malo strpljenja do ovog toplog ukusnog zalogaja.

Testo za polpete je jednostavno spajanje sastojaka. Ako koristite leblebije iz tegle ili konzerve, slobodno ih dodajte zajedno sa svom tečnošću u kojoj su bile – polpete će biti još mekše i vazdušastije.

Spanać ne morate da obrađujete već samo umešate, posebno ako koristite bebi spanać. Ukoliko su listovi veći, možete ih grubo iseći pre nego ih umešate u smesu za polpete.

Pecite ih na srednjoj vatri bez ulja. Uz pomoć kašike vadite testo i spustite na topli tiganj. Čim može da se odlepi odmah okrenite na drugu stranu i pritisnite spatulom. Tako ćete napraviti oblik i prepoznatljivu rustičnu ivicu, kao i pomoći da se polpete ravnomerno ispeku.

U kombinaciji sa osvežavajućim prelivom od grčkog jogurta, limuna i mente, postaju obrok koji balansira kremasto, hrskavo, toplo i hladno u jednom zalogaju.

Još umaka za još ukusa
Ako poželite da polpete servirate drugačije, evo još tri laka umaka koji će im divno pristajati:

1. Tahini-citrus sos – Pomešatej tahini sa limunovim sokom, malo vode, prstohvatom soli i belim lukom u prahu. Dodajte po želji kašičicu javorovog sirupa za balans.

2. Avokado-limeta umak – Zgnječite avokado sa sokom limete, malo maslinovog ulja, soli i svežim korijanderom (ili peršunom ako ne volite korijander).

3. Blagi ljuti sos od pečene paprike – Izblendajte pečene crvene paprike s malo maslinovog ulja, čen belog luka, mrvicom dimljene paprike i čili pahuljicama za nežnu vatrenost.

Svaki od ovih umaka ističe neki drugi aspekt polpeta i savršeni su za letnje tanjire, lagane večere ili kao deo bogatog vegetarijanskog posluženja.

Recept Polpete od leblebija i spanaća
Vreme pripreme: 25 min
Količina: 9-12 komada

Sastojci:
• 120g kuvanih leblebija
• 150g spanaća
• 1 šolja brašna od leblebija
• ½ šolje mekog kukuruznog brašna
• 1 šolja (biljnog) mleka
• ¼ šolje maslinovog ulja
• 1.5 kašičica soli
• 1 kašičica belog luka u prahu
• ¼ kašičice muskatnog oraščića
za preliv od jogurta
• 250g grčkog jogurta
• 1 limun
• 10tak listića sveže mente
• so i biber po ukusu

Priprema:

1. U većoj posudi pomešajte brašna i začine, ulje i mleko u gustu žitku smesu.
2. Viljuškom ovlaš izgnječite leblebije i zajedno sa spanaćem umešajte ih u smesu da se spanać dobro obloži.
3. Od dobijene smese pecite polpete na zagrejanom tiganju bez ulja. Vadite ih kašikom i odmah čim mogu da se odlepe okrenite pa pritisnite spatulom da što veća površina dođe u kontakt sa tiganjom i ispeče se što ravnomernije.
4. Gotove polpete poslužite uz preliv od jogurta: pomešajte jogurt sa sokom i rendanom koricom limuna, začinite i umešajte sitno seckanu mentu.