Zlatno-pečene polpete od leblebija i spanaća pune su dobrih ukusa, vazdušasto mekane i sočne. Posebno kada ih poslužite uz umak od jogurta limuna i ment ili neki od umaka koje vam predlažemo uz ovaj recept.
Jednostavne su za pripremu, bez pohovanja i pečenja u rerni. Dovoljan je dobar tiganj nelepljivog dna i tek malo strpljenja do ovog toplog ukusnog zalogaja.
Testo za polpete je jednostavno spajanje sastojaka. Ako koristite leblebije iz tegle ili konzerve, slobodno ih dodajte zajedno sa svom tečnošću u kojoj su bile – polpete će biti još mekše i vazdušastije.
Spanać ne morate da obrađujete već samo umešate, posebno ako koristite bebi spanać. Ukoliko su listovi veći, možete ih grubo iseći pre nego ih umešate u smesu za polpete.
Pecite ih na srednjoj vatri bez ulja. Uz pomoć kašike vadite testo i spustite na topli tiganj. Čim može da se odlepi odmah okrenite na drugu stranu i pritisnite spatulom. Tako ćete napraviti oblik i prepoznatljivu rustičnu ivicu, kao i pomoći da se polpete ravnomerno ispeku.
U kombinaciji sa osvežavajućim prelivom od grčkog jogurta, limuna i mente, postaju obrok koji balansira kremasto, hrskavo, toplo i hladno u jednom zalogaju.
Još umaka za još ukusa
Ako poželite da polpete servirate drugačije, evo još tri laka umaka koji će im divno pristajati:
1. Tahini-citrus sos – Pomešatej tahini sa limunovim sokom, malo vode, prstohvatom soli i belim lukom u prahu. Dodajte po želji kašičicu javorovog sirupa za balans.
2. Avokado-limeta umak – Zgnječite avokado sa sokom limete, malo maslinovog ulja, soli i svežim korijanderom (ili peršunom ako ne volite korijander).
3. Blagi ljuti sos od pečene paprike – Izblendajte pečene crvene paprike s malo maslinovog ulja, čen belog luka, mrvicom dimljene paprike i čili pahuljicama za nežnu vatrenost.
Svaki od ovih umaka ističe neki drugi aspekt polpeta i savršeni su za letnje tanjire, lagane večere ili kao deo bogatog vegetarijanskog posluženja.
Recept Polpete od leblebija i spanaća
Vreme pripreme: 25 min
Količina: 9-12 komada
Sastojci:
• 120g kuvanih leblebija
• 150g spanaća
• 1 šolja brašna od leblebija
• ½ šolje mekog kukuruznog brašna
• 1 šolja (biljnog) mleka
• ¼ šolje maslinovog ulja
• 1.5 kašičica soli
• 1 kašičica belog luka u prahu
• ¼ kašičice muskatnog oraščića
za preliv od jogurta
• 250g grčkog jogurta
• 1 limun
• 10tak listića sveže mente
• so i biber po ukusu
Priprema:
1. U većoj posudi pomešajte brašna i začine, ulje i mleko u gustu žitku smesu.
2. Viljuškom ovlaš izgnječite leblebije i zajedno sa spanaćem umešajte ih u smesu da se spanać dobro obloži.
3. Od dobijene smese pecite polpete na zagrejanom tiganju bez ulja. Vadite ih kašikom i odmah čim mogu da se odlepe okrenite pa pritisnite spatulom da što veća površina dođe u kontakt sa tiganjom i ispeče se što ravnomernije.
4. Gotove polpete poslužite uz preliv od jogurta: pomešajte jogurt sa sokom i rendanom koricom limuna, začinite i umešajte sitno seckanu mentu.
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.