Naša jesenja verzija čuvene grčke spanakopite sa kremastim punjenjem od spanaća i feta sira, sada je bogatija za domaću bundevu za još više dobrih ukusa. Blago slatka bundeva, mladi spanać i punomasni feta sir su sjajan spoj koji smo zavoleli nakon prvog zalogaja.
Fine hrskave korice i neverovatno sočnog fila, pita sa spanaćem i bundevom savršeno je posluženje za veliko društvo ili divan domaći doručak. Zgodna je za poneti i divna da je podelimo, kako god da izaberete sigurno će toplim ukusima juga ugrejati ove jesenje dane.
Tradicionalna spanakopita je jedan od najčuvenijih, i ljubitelji kažu, najukusnijih grčkih recepata. Bundeva joj je u ovom receptu samo dodala na sočnosti i njenom karakterističnom, blago slatkom, punom ukusu.
Za dobru pitu potrebne su vam fine tanke kore koje ređaju kao dno i poklopac pite uz pomoć maslinovog ulja ili putera za efekat sličan lisnatom testu.
Kada spakujete pitu a pre pečenja, predlažemo da nožem zarežete parčiće koji će se posle lakše i lepše iseći a da ne morate da čekate da se potpuno ohladi. Mada je ova kao i sve pite od tankih kora prilično rustična što joj daje poseban šarm.
Spanać možete da koristite svež kao u receptu, ili smrznut, važno je da ga dobro ocedite i potpuno ohladite pre nego počnete da filujete pitu. Ostaje još sloj bundeve i feta sira i sačekamo da ovaj fini topli zalogaj izvadimo iz rerne.
Pre nego pređemo na pečenje naše pite sa spanaćem i bundevom, pozivamo vas u Mercator centar gde na jednom mestu možete da nabavite sastojke za ovaj recept, kao i sve što vam je potrebno za udobnije i kreativnije kuvanje.
Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h. Dobro došli!
Svi ukusi toplih pita Mediterana
Grčke pite su poznate po svom sočnom punjenju i načinu na koji se u slojevima ređaju fine tanke kore koje hrskaju i tope se u ustima. Podsećamo vas na neke od čuvenih ukusa grčkih pita koje možete da napravite po ugledu na recept koji vam danas donosimo:
- Tiropita, pita sa sirom
Tajna ukusa ove pite je u kombinaciji punomasnog feta sira i rikote koji se pečenjem stope u kremastu sredinu čuvene tiropite.
- Bugaca, slatka ili slana
Bugaca dolazi u mnogo ukusa, slatkih, slanih ili nešto između. Karakteriše je krem punjenje od griza zamirisano vanilom i prah šećerom u slatkoj varijanti, ili fantastičnoj kombinaciji sa sirevima ili mlevenim mesom.
- Galatopita, slatka pita sa mlekom
Za sve ljubitelje slatkih pita, galatopita je više desert nego klasična pita. Galatopita je bogat krem od griza, mleka, šećera, vanile i obično cimeta, zapečen do zlatno žutog i isečen na kocke za potpuno uživanje uz popodnevnu kafu.
Recept: Pita sa spanaćem i bundevom
količina: 9 – 12 služenja
vreme pripreme: 1h 20 minuta
Sastojci
- 300g tankih kora za pitu
- 600g svežeg spanaća
- 2 manje glavice luka ili šalota sitno iseckanog
- 300g muskatne bundeve sitno izrendane
- 150g feta sira
- 2 jaja
- 80ml ili po potrebi ekstra devičanskog maslinovog ulja
- so po ukusu
- U tiganju na malo ulja propržite luk i spanać dok sav spanać ne uvene. Posolite i ostavite sa strane da se rashladi. Ohlađen spanać ocedite od viška tečnosti.
- U posebnoj posudi usitnite sir, umešajte sa jajima i kašikom ulja.
- Bundevu posolite, dodajte kašiku ulja i sve promešajte.
- Dno pleha podmažite sa pola kašike ulja i kore podelite na dva jednaka dela po 150g. Počnite da ređate donji sloj kora slažući ih jednu na drugu u pleh tako da svaku koru premažete sa malo ulja.
- Rasporedite u sloj spanaća, bundeve i na kraju sira. Fil za pitu pokrijte ostatkom kora slažući ih isto jednu na drugu uz pomoć ulja kao i donji sloj. Poslednju gornju koru premažite sa malo ulja i zasecite parčiće pre nego pitu stavite u rernu.
- Pecite na 210C oko 45minuta ili dok pita ne dobije tamnu zlatnožutu koricu.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.