ONO SI ŠTO JEDEŠ

piše Ana Stanić

 

Čvrsto sam rešila da ovo proleće ne bude još jedno moje Izgubljeno proleće. Barem kada je u pitanju ono što sama mogu da učinim za svoje zdravlje.
Moje novo otrežnjenje nije se desilo iz mog uobičajenog postzimskog poriva da se očistim od svih onih sarmi i pečenja koje nisam mogla da zaobiđem mesecima, već kada sam pre mesec dana na redovnim biohemijskim analizama ugledala povišene transeminaze jetre. Prvi put u životu jetra kao tema. Meni koja popijem čašu domaće rakije jednom u dva meseca. Ali onda među mogućim krivcima prepoznam svoje bliske drugare…
Moram da priznam da sam, otkako je počela korona, bila opsesivni gutač svih mogućih vitamina, suplemenata, tableta za poboljšanje ove i one funkcije, sve u cilju nemilosrdnog bustovanja imuniteta. Potpuno nesvesna da to može da optereti jetru.

Sada sam rešila da joj priredim jedan kraljevski spa odmor u Alpima. I ako već ne mogu da odem u to selo i zateknem ogransko zemljiste na kom je magično niklo sve što volim i što bi bilo dobro da jedem, mogu da odem u Hipermarket u Merkatoru. I inače tamo upadnem u trans dok proučavam njihovu ponudu na organik delu, što raznog zrnevlja, retkih žitarica, namaza, prirodnih bustera imuniteta, što svežeg voća i povrća, salata. A sada, imam jos jedan razlog više. I raduje me da je ponuda obogaćena mnogim domaćim zdravim proizvodima.
Zdravlje na usta ulazi, Ono si što jedeš, Neka vaša hrana bude vaš lek, a vaš lek vaša hrana – bilo koja od ovih izreka je dovoljna. Znamo koliko je važna zdrava hrana za nas, samo još da se pokrenemo i dođemo do nje.