Redefinicija uspeha za uspeh kakav ti se sviđa

Bližimo se polako kraju godine kada ćemo još jednom donositi odluke, postavljati ciljeve i meriti koliko je godina iza nas bila uspešna. Koliko nas će pomisliti da smo mogli bolje, brže, više ili makar drugačije?

Veoma logično merila uspeha mogu se i to mnogo razlikovati za svakoga od nas. Paradoks je zato da ideju uspeha tako često doživljavamo kao pritisak. Doživljaj da naš uspeh nije dovoljno dobar a mi dovoljno uspešni. Zato danas pričamo o tome kako o da promenimo perspektivu, iskrojimo uspeh po svojoj meri i konačno, uživamo u onome što smo postigli.

Ko piše pravila uspeha: da li je ova ideja uopšte moja?

Šta je uspešno a šta ne zavisiće od mnogo različitih faktora: naših vrednosti, želja i stremljenja, životnog doba i sredine, zajednice, kulturološkog nasleđa. Kada osvestimo koliko je uspeh svojevrstan miks našeg ličnog, unutrašnjeg doživljaja i prihvatanja sredine veoma je važno da ovaj balans negujemo.

Jer ako na uspeh gledamo samo kroz uvrežene stereotipe koji nam se nameću lako možemo da skliznemo u stalnu trku za nečim što možda uopšte ne želimo, sagorevanja ili zanemarivanja drugih segmenata života.

Stoga je jedno od prvih pitanja u određivanju individualnog merila uspeha: da li je ova ideja o uspehu uopšte moja?

Uspeh nije cilj, radost jeste

Tradicionalno uspeh merimo veoma opipljivo, materijalnim vrednostima i merljivim životnim postignućima. S druge strane ona suptilnija strana uspeha koju osećamo kao zadovoljstvo životom, zahvalnost, prihvaćenost ili osećaj svrhe zna često da nam izmakne. Čak i onda kada ostvarimo tradicionalno merljivi uspeh.

Kliker Gift Shop, The Olphactory mirisne sveće i osveživač prostorija
Kliker Gift Shop, flic korpice za odlaganje

 

Šta ako uspeh ne postavimo kao cilj? Šta ako za cilj postavimo upravo ostvarenje sopstvene svrhe? Rad i život usklađen sa sopstvenim vrednostima?

Koliko puta smo slušali o tome da se uspeh sam dešava kada radimo ono što volimo.

Radost, strast, ljubav, posvećenost prenose se kroz to što radimo, kao čarobna prašina razlivaju na ljude oko nas što održava onu finu ravnotežu uspeha kao unutrašnjeg doživljaja i prihvatanja okoline.

Takav uspeh prestaje da bude nešto čemu težimo i postaje deo nas samih.

Uspeh je duboko lična stvar: šta za tebe znači uspeh?

Nije lako razgrnuti šumu ideja i slika koje imamo o uspehu i doći do onih koje su samo i stvarno naše. Nije lako ali je veoma vredno i može se definisati kao uspeh samo po sebi.

Uspeh može da znači ispeći kolače, biti tu za drugaricu, voditi firmu, napisati pesmu, urediti zajedničko dvorište. Uspeh može da izgleda i kao totalno odmaranje, poziv prijateljima ili traženje pomoći. Okruživanje pravim ljudima koji nas podržavaju. Zauzimanje za sebe i za druge. Ne upoređivanje i poštovanje sopstvenog ritma.

U toj potrazi leži put ka autentičnosti. U otkrivanju šta je to što me ispunjava dok u isto vreme oplemenjuje okolinu. U davanju dozvole da grešimo, krenemo i stanemo, promenimo i prilagodimo, i čitav taj proces doživimo kao brušenje dijamanta koji treba da zablista.