Napravite mesta za meke pufnaste i mirisne slane rolnice! I to sa sušenim paradajzom i aromatičnim pestom, potpuno očaravajućeg ukusa.
Meke rolnice sa pestom i sušenim paradajzom su veoma jednostavan posni recept čija tajna leži u testu sa nešto većim udelom hidratacije i masnoća. Tako smo dobili meko glatko testo koje smo pravili od mekog belog brašna, maslinovog ulja i sojinog mleka.
Ovo testo je najbolje zamesiti u stonom mikseru sa posudom kako se ne bi lepilo na početku mešenja i kako bi se ravnomerno umesilo dovoljno dugo za efekat divno vazdušastih rolnica.

Nakon što testo odmori i naraste ostaje samo da ga razvučemo, nafilujemo i zarolamo rolnice. Poslužite ih odmah dok su još tople ili ih sačuvajte za naredne dane jer ove se rolnice sjajno podgrevaju, pakuju i nose. Čuvajte ih u platnenoj vrećici za hleb kako se ne bi sušile.
Pre nego pređemo u kuhinju pozivamo vas u Mercator centar po sve sastojke za naš današnji recept i sve što vam je potrebno da kuvanje bude pravo uživanje. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.

Ideje za slane rolnice

Rolnice možete napraviti i od bezglutenske mešavine brašna, kiselog, kuvanog, lisnatog čak i prhkog testa. Praktično bilo kog testa koje volite.
Isto je i sa punjenjem. Iskoristite naš recept za meko testo da probate rolnice i ovih ukusa:

1. Spanać i sir: odmrznite pakovanje spanaća, umešajte krem sir i začinite sa malo soli, bibera, oraščića pa ovom smesom premažite testo za rolnice.
2. Rikota i parmezan: pomešajte rikotu ili sličan meki sir sa rendanim parmezanom, dodajte majčinu dušicu i so po potrebi i dobili ste fil za rolnice.
3. Patlidžan i pečena paprika: kockice patlidžana blago prodinstajte na ulju koliko da omekšaju, pomešajte sa seckanom pečenom paprikom, belim lukom i peršunom, dodajte so, biber i maslinovo ulje za posni fil za rolnice.

Recept Meke rolnice sa pestom i sušenim paradajzom
Vreme: 30 min + odmaranje testa 1h45min
Količina: 10-12 rolnica

• 650g mekog belog brašna Tip 500
• 10g suvog kvasca
• 1 kašičica šećera
• 1 kašičica soli
• 5 kašika maslinovog ulja
• 200ml sojinog mleka
• 60ml vode
• 120g pesta đenoveze
• 4-5 kašika sitno iseckanog suncem sušenog paradajza

Priprema:
1. Odvojite 2 kašike ulja i 2-3 kašike sojinog mleka, pomešajte i ostavite sa strane.
2. U stoni mikser sipajte kvasac, šećer, so, kašiku brašna i prelijte vodom na sobnoj temperaturi, promešajte i ostavite par minuta da kvasac krene da deluje.
3. Dodajte brašno, ulje i uz mešanje na najnižoj brzini postepeno dodajte mlako sojino mleko da zamesite meko testo. Kada potrošite svu tečnost, pustite mikser da radi još 7 minuta da testo postane sasvim glatko.
4. Testo prebacite u drugu posudu, premažite sa malo ulja, prekrijte providnom folijom i platnenom salvetom i ostavite na toplom da odmara 90 minuta ili dok se ne udvostruči.
5. Naraslo testo kratko premesite da izbacite višak vazduha zatim tanko razvucite oklagijom. Probajte da ne dodajete brašno da testo ostane što mekše.
6. Testo premažite pestom, pospite seckanim paradajzom, isecite tračice da napravite rolnice pa svaku rolnicu smestite u pekač podmazan sa malo maslinovog ulja.
7. Pre pečenja, rolnice premažite tankim slojem mešavine ulja i mleka, pospite krupnom solju i stavite u rernu prethodno zagrejanu na 210C. Pecite oko 15 minuta ili dok rolnice ne dobiju zlatnožutu koricu.
8. Još tople rolnice premažite ostatkom ulja i mleka, ostavite da se ohlade a zatim poslužite.