Kada pričamo o tortiljama na prvom mestu mislimo na sve slojeve sočnog punjenja ispod hrskave tople korice. Ovoga puta tortilju punimo piletinom spremljenom u medu i senfu i kinoa salatom za ukusan obrok koji ćete lako pripremiti i još lakše spakovati i poneti.
Posebno preporučujemo ovaj recept za unapred pripremljen obrok. Sve komponente mogu da ostanu sveže u frižideru i lako i brzo se spoje da napunite tortilju. Uvijete, zagrejete u tiganju nelepljivog dna, presečete i uživate u dobrom ukusnom negujućem zalogaju. Toliko je jednostavno!
Kao i uvek, i u ovom receptu možete da se igrate sa sastojcima po svom ukusu:
– Pileće meso zamenite ćurećim ili tofuom.
– Izaberite između avokada, punomasnog sira ili hrskave slaninice kao dodatak salati.
– Umesto ili uz kinou odlično idu kuskus, heljda, proso.
– Uz zelene salate slobodno dodajte usitnjeno sezonsko povrće, kupuse, brokoli, prokelj, karfiol, spanać, blitvu.
Jedino predlažemo da sačuvate marinadu odnosno preliv od meda i senfa. U stvari, napravite ga još malo više da začinite priloge pa čak premažete tortilju.
Idemo da pripremimo piletinu i zarolamo tortilje, a pre toga pozivamo vas da nam svratite u Mercator centar po sve sastojke za ovaj recept i sve što vam je potrebno da kuvanje bude uživanje. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.
Da piletina uvek bude sočna i neodoljiva
Pileće kao i druga živinska mesa mogu lako da postanu suva tokom pripreme. Da piletina sigurno iz rerne izađe sočna i meka ispod hrskave korice, probajte neki od ovih saveta:
1. Limun i citrusi su jedna od tajni sočne piletine. Pre pečenja meso možete da poprskate i marinirate kratko u soku od limuna. Ako pečete celo pile napunite ga krupnije sečenim limunom na polovine ili četvrtine. Uz limun meso začinite kao i obično, so, biber, ulje i malo ruzmarina.
2. Puter a posebno aromatizovani puteri sa začinskim biljem ili belim lukom učiniće čuda da omekšaju i dodaju mnogo dobrog ukusa pilećem mesu. Jednostavno dobro premažite meso sa svih strana ili napunite unutrašnjost pileta komadićima putera pre pečenja.
3. Marinada od meda i senfa za koju vam donosimo recept je još jedan odličan način da smekšate meso i učinite ga ukusnijim.
Recept Tortilje sa piletinom u medu i senfu
količina: 4 služenja
vreme: 30 min + 1h za mariniranje
za piletinu
• 1 pileća prsa / komad oko 400g
• 2 kašičice senfa
• 2 kašičice meda
• 100ml sveže ceđenog soka od limuna
• 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
• so i biber po ukusu
• 2 manje grančice ruzmarina
za služenje
• 4 tortilje
• kuvana kinoa
• miks zelenih salata
• avokado
• punomasni sir po izboru: rokfor, brie, kamember
Priprema:
1. Senf, med, sok od limuna, ulje, so i biber kratko umutite u kremastu emulziju i podelite je tako da 2/3 ostavite za mariniranje piletine a 1/3 sa strane za kasnije.
2. Pileća prsa dobro prelijte i premažite sa svih strana marinadom, dodajte ruzmarin, zatvorite folijom i ostavite u frižideru na 60 minuta ili duže da se mariniraju.
3. Pre pečenja prsa ugrejte na sobnu temperaturu, zatim izvadite iz marinade i stavite u pleh i ispecite u rerni na 200C oko 20-25 minuta. Tokom pečenja premazujte ih ostatkom marinade kako bi sačuvala sjajnu koricu i sočnu unutrašnjost.
4. Uz ovako spremljena pileća prsa predlažemo salatu od kinoe i miksa zelenih salata. Skuvajte 100g kinoe u 200ml slane vode. Kuvanu kinou pomešajte sa mešavinom zelenih salata i sve začinite ostatkom marinade od meda i senfa.
5. Ako pripremate obrok unapred, sve ove komponente: piletinu, kinou, salate i preliv spakujte posebno i ostavite u frižider.
6. Tortilje napunite ovom salatom, seckanom piletinom i listovima avokada ili kockicama punomasnog sira po želji.
7. Punjene tortilje ugrejte na tiganju sa obe strane, presecite na pola i poslužite.
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.