Kada pričamo o tortiljama na prvom mestu mislimo na sve slojeve sočnog punjenja ispod hrskave tople korice. Ovoga puta tortilju punimo piletinom spremljenom u medu i senfu i kinoa salatom za ukusan obrok koji ćete lako pripremiti i još lakše spakovati i poneti.

Posebno preporučujemo ovaj recept za unapred pripremljen obrok. Sve komponente mogu da ostanu sveže u frižideru i lako i brzo se spoje da napunite tortilju. Uvijete, zagrejete u tiganju nelepljivog dna, presečete i uživate u dobrom ukusnom negujućem zalogaju. Toliko je jednostavno!

Kao i uvek, i u ovom receptu možete da se igrate sa sastojcima po svom ukusu:
– Pileće meso zamenite ćurećim ili tofuom.
– Izaberite između avokada, punomasnog sira ili hrskave slaninice kao dodatak salati.
– Umesto ili uz kinou odlično idu kuskus, heljda, proso.
– Uz zelene salate slobodno dodajte usitnjeno sezonsko povrće, kupuse, brokoli, prokelj, karfiol, spanać, blitvu.

Jedino predlažemo da sačuvate marinadu odnosno preliv od meda i senfa. U stvari, napravite ga još malo više da začinite priloge pa čak premažete tortilju.

Idemo da pripremimo piletinu i zarolamo tortilje, a pre toga pozivamo vas da nam svratite u Mercator centar po sve sastojke za ovaj recept i sve što vam je potrebno da kuvanje bude uživanje. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.

Da piletina uvek bude sočna i neodoljiva

Pileće kao i druga živinska mesa mogu lako da postanu suva tokom pripreme. Da piletina sigurno iz rerne izađe sočna i meka ispod hrskave korice, probajte neki od ovih saveta:

1. Limun i citrusi su jedna od tajni sočne piletine. Pre pečenja meso možete da poprskate i marinirate kratko u soku od limuna. Ako pečete celo pile napunite ga krupnije sečenim limunom na polovine ili četvrtine. Uz limun meso začinite kao i obično, so, biber, ulje i malo ruzmarina.
2. Puter a posebno aromatizovani puteri sa začinskim biljem ili belim lukom učiniće čuda da omekšaju i dodaju mnogo dobrog ukusa pilećem mesu. Jednostavno dobro premažite meso sa svih strana ili napunite unutrašnjost pileta komadićima putera pre pečenja.
3. Marinada od meda i senfa za koju vam donosimo recept je još jedan odličan način da smekšate meso i učinite ga ukusnijim.

Recept Tortilje sa piletinom u medu i senfu
količina: 4 služenja
vreme: 30 min + 1h za mariniranje

za piletinu
• 1 pileća prsa / komad oko 400g
• 2 kašičice senfa
• 2 kašičice meda
• 100ml sveže ceđenog soka od limuna
• 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
• so i biber po ukusu
• 2 manje grančice ruzmarina

za služenje
• 4 tortilje
• kuvana kinoa
• miks zelenih salata
• avokado
• punomasni sir po izboru: rokfor, brie, kamember

Priprema:

1. Senf, med, sok od limuna, ulje, so i biber kratko umutite u kremastu emulziju i podelite je tako da 2/3 ostavite za mariniranje piletine a 1/3 sa strane za kasnije.
2. Pileća prsa dobro prelijte i premažite sa svih strana marinadom, dodajte ruzmarin, zatvorite folijom i ostavite u frižideru na 60 minuta ili duže da se mariniraju.
3. Pre pečenja prsa ugrejte na sobnu temperaturu, zatim izvadite iz marinade i stavite u pleh i ispecite u rerni na 200C oko 20-25 minuta. Tokom pečenja premazujte ih ostatkom marinade kako bi sačuvala sjajnu koricu i sočnu unutrašnjost.
4. Uz ovako spremljena pileća prsa predlažemo salatu od kinoe i miksa zelenih salata. Skuvajte 100g kinoe u 200ml slane vode. Kuvanu kinou pomešajte sa mešavinom zelenih salata i sve začinite ostatkom marinade od meda i senfa.
5. Ako pripremate obrok unapred, sve ove komponente: piletinu, kinou, salate i preliv spakujte posebno i ostavite u frižider.
6. Tortilje napunite ovom salatom, seckanom piletinom i listovima avokada ili kockicama punomasnog sira po želji.
7. Punjene tortilje ugrejte na tiganju sa obe strane, presecite na pola i poslužite.