Započnite dan ukusima omiljenih kolača u zdravijoj varijanti čia pudinga. Ili spakujte ih u teglice i ponesite sa sobom za super slatku pauzu.

Proleće zove da što više budemo napolju na suncu zato smo kao meal prep inspiraciju za maj rekreirali čak tri fenomenalna deserta uz pomoć samo jednog recepta za super kremasti i neodoljivo ukusni čia puding.

Čia puding volimo jer se pravi izuzetno lako i može da stoji u frižideru i do 5 dana. Napravite veću količinu osnovnog recepta za kremasti čia puding od vanile i imate gotov doručak užinu ili desert za celu nedelju. Ostaje samo da mu dodate ukuse koje volite: sveže voće, džemove, orašastve putere, hrskavu granolu, ekspandirane žitarice.

Ako ste se pitali koji je pravi odnos sastojaka za savršeno kremasti čia puding otkrivamo vam tajnu ove zdrave poslastice: 1 kašičica ili oko 7g čia semenki na 60ml tečnosti daće puding srednje gustine i odlične teksture.

Za još više kremastog ukusa dodali smo i puter od indijskog oraha i punomasno kokosovo mleko koje se hlađenjem steže za savršenu puding teksturu.

Osim odnosa sastojaka važna je i priprema ili da bar dva puta promešate puding kako bi tekstura bila ujednačena, glatka i bez grudvica.

Kada sipate semenke u tečnost potrebno je da dobro promešate, najbolje ručnom mutilicom. Zatim i nakon 10-15 minuta stajanja, puding dobro umutite ručno još jednom. Ovo je trenutak i da procenite da li je potrebno dodati još malo tečnosti. I ostavite da se stegne u frižideru minimum 60min a najbolje preko noći.

Pre nego se uputimo u kuhinju na mućkanje i igranje ukusima, pozivamo vas da svratite do nas u Mercator centar po uvek sveže sastojke i sve ostalo što vam može zatrebati u kuhinji za ovaj recept. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.

Kada se spoje omiljene torte i čia puding

Pored osnovnog recepta za čia puding od vanile, donosimo vam predloge i kako da spakujete neke od omiljenih torti i poslastica u čaše i teglice.

Tiramisu čia puding:

  1. 3 kašike pudinga pomešajte sa 1 kašikom sirovog kakaa u prahu, 1 kašičicom cimeta i sipajte na dno.
  2. Sipajte ostatak pudinga prelijte malom šoljom jačeg espresa i rashladite. Pre služenja pospite kakaom i cimetom.

Cheesecake čia puding:

  1. 3 kašike pudinga pomešajte sa 1.5 kašičicom putera od badema, 1 kašičicom rogača i 1 kašičicom sirovog kakaa u prahu. Sipajte ostatak pudinga i rashladite. Na kraju dodajte i brzi džem od crvenog voća.
  2. Za sloj od voća napravite brzi džem. Pakovanje smrznute mešavine crvenog voća prelijte sa 60ml soka od limuna, agava sirup ili zaslađivač po ukusu i kuvajte 10tak minuta na srednjoj temperaturi da se tečnost redukuje i dobijete gustu smesu nalik na džem.

Borovnica čokolešnik čia puding:

  1. 3 kašike pudinga pomešajte sa 1 kašičicom putera od lešnika i 1 kašičicom sirovog kakaa u prahu.
  2. Ostatak pudinga pomešajte sa pola šolje borovnica i 60ml soka od borovnice. Dobijeni puding sipajte u čašu, dodajte ¼ seckane banane i rashladite.
  3. Na vrh dodajte sveže borovnice i seckane banane.

Recept Super kremasti čia puding

količina: 3-4 čaše ili teglice

vreme: 10min + 60min za hlađenje

Sastojci:

  • 80g čia semenki
  • 80g indijskog putera
  • 130g punomasnog kokosovog mleka
  • 450ml pirinčanog ili drugog biljnog mleka
  • 60ml agava sirupa
  • 1 štapić vanile

Priprema:

  1. U blenderu sjedinite indijski puter, kokosovo mleko, agava sirup, unutrašnjost štapića vanile i biljno mleko.
  2. Dobijenu smesu izručite u dublju posudu i umešajte čia semenke. Ostavite sa strane.
  3. Nakon 15 minuta ponovo dobro promešajte mutilicom, kreirajte ukuse po želji razlijte u čaše ili tegle te ostavite u frižideru da se rashladi i stegne pre služenja.