Inspiraciju za ručak gotov za samo pet minuta pronašli smo ovoga puta u jelima azijske kuhinje koja obiluju svežim sezonskim namirnicama i hranljivim ukusima.

Po principu „samo dodaj vodu“ donosimo predlog za prolećni ramen kao stvoren za uživanje u šarenom mladom povrću. I idealan meal prep oko koji se za čas spremi i posluži.

Uz svega malo seckanja, mućkanja i slaganja jednostavno napunite svoje omiljene vatrostalne činije ili tegle i ostavite ih da vas sačekaju kada dođete kući.

Ili ih ponesite za svež mirisni obrok gotov zaista za svega pet minuta, jer jednostavna, negujuća činija ramen supe okrepljuje i osvežava.

Ramen je topla bistra supa od nudli sa puno povrća i dodataka u vidu tofua, različitih mesa, kuvanih jaja, aromatičnih ulja i začina.

Recept za ramen koji vam donosimo pravili smo na bazi miso paste, soja sosa i pirinčanog sirćeta koji čine osnovu ukusa. Dodali smo i tanke pirinčane nudle, mnogo sezonskog povrća, tofu i kuvano jaje.

Tanke pirinčane nudle pokazale su se najbolje za ovu instant varijantu jer ih vruća voda skuva za svega par minuta. Kockice tofua možete da zamenite proteinom po želji: kuvanom piletinom, ribom ili tanko sečenom ćuretinom.

Šta god da izaberete nećete pogrešiti jer ramen pruža mogućnost da se igrate sa sastojcima, dodacima, ukusima i začinima i napravite svoj omiljeni spoj ukusa.

Kada dođe vreme za obrok jednostavno prelijete sve sastojke toplom vodom, promešate, poklopite i ostavite pet minuta da nudle omekšaju. Ovo aktiviranje sastojaka možete da uradite na dva načina:

  • Izručite sadržaj činije/tegle u posudu za serviranje i prelijete vodom
  • Vodu sipate direktno u činiju/teglu u kom slučaju je važno da posuda može da izdrži toplu vodu. Takođe, ako ste spakovano jelo čuvali u frižideru, izvadite ga nešto ranije da se sastojci temperiraju pre prelivanja toplom vodom.

A zatim poslužite i uživate u ovim ukusima. Pre nego krenemo na recept pozivamo vas da svratite do nas u Mercator centar po uvek sveže sastojke i sve ostalo što vam može zatrebati u kuhinji za ovaj recept. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.

Samo dodaj vodu i uživaj u fenomenalnim ukusima

Super zgodna domaća instant jela su u ustvari složeni i delimično obrađeni sastojci koji se pretvaraju u jela dodavanjem vruće ili tople vode. Zato izaberite svoje omiljene posude i spakujte svoje omiljene kombinacije. Mi stižemo sa predlozima koje još namirnice možete očas posla da skuvate jednostavnim prelivanjem.

  1. Kus kus sa mladim graškom i zelenim povrćem

Kus kus se inače ne kuva već popari vrelom vodom te je idealan za sve kombinacije ovog tipa. Dodajte mu začine: so, kumin, dimljenu papriku ili mešavinu ruzmarina i timijana. Ubacite zrna mladog graška, seckanu blitvu, paradajz, masline, kašiku ulja, protein po želji i uživajte u ovom divnom mediteranskom jelu.

  1. Slana ovsena kaša? O, da!

Ako vam nedostaje instant brzi slani doručak ovsene pahuljice su pravo rešenje. Mislite o omiljenoj šarenoj činiji sa šargarepom, rotkvicama, rendanom cveklom, fino začinjenom rukolom, uljem i semenkama bundeve, svežim sirom, mirisnim začinima i hrskavim pečenim leblebijama da ih na kraju pospete po svojoj kaši.

  1. Tortilja supa

Još jedna fantastična kombinacija u kojoj umesto rezanaca na tanke listiće sečemo kukuruzne tortilje i slažemo ih sa začinjenom salsom od paradajza i uz red kukuruza, šargarepe i crvenog pasulja spremimo da ih prelijemo vrućom vodom. Poslužimo uz  malo rukole, krišku limete i par listova avokada da obogatimo ovo sjajno jelo.

Recept Prolećni ramen za poneti

količina: 1 tegla

vreme: 20min za pripremu tegli + 5min za gotov ramen

Sastojci:

  • 2 kašike miso paste
  • 2 kašike soja sosa
  • 1 kašika pirinčanog sirćeta
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica susama
  • 20g tankih pirinčanih nudli
  • 100g tofua seckanog na kockice
  • 50g brokolija
  • 50g zelene boranije
  • 50g šargarepe seckane na tanke kolutove
  • 30g mlade kelerabe seckane na prutiće
  • 30g bele rotkve seckane na prutiće
  • ½ šolje spanaća
  • ½ kuvanog jajeta (opciono)
  • ½ kašičice čili paste ako volite ljuto
  1. Sjedinite mešajući miso pastu, soja sos, pirinčano sirće i so, i sipajte na dno vatrostalne činije ili tegle.
  2. Dodajte pirinčane nudle, složite povrće i na kraju sipajte kašičicu susama. Po želji dodajte polovinu kuvanog jajeta i čili pastu.
  3. Pre služenja nalijte toplu vodu preko sastojaka, poklopite i sačekajte 5 minuta da nudle omekšaju.
  4. Promešajte i poslužite.