Kašu od kinoe aromatizovanu čajem je doručak koji volimo zato što nas svaki put iznenadi drugačijim zanosnim aromama i bar na trenutak prenesu u neke druge predele. Od egzotičnog jasmina do slatke domaće kamilice, osvežavajuće brusnice, uzbudljive pomorandže, punih aroma crnih čajeva, drugačije mače ili relaksirajućeg matičnjaka, kaša aromatizovana čajem je odličan način da uživamo u jutru.
Jer ima li šta lepše od buđenja uz arome koje nas transportuju u egzotične krajeve i vode na daleka putovanja.
U receptu vam donosimo korake kako da napravite kremastu kinou, a sve što vam je potrebno za ovaj doručak jeste čaj po izboru i malo biljnog mleka, kinoa, pahuljice koje volite mi smo koristili ovsene i par kašika putera od kokosa.
Puter od kokosa možete da zamenite bilo kojim orašastim puterom: badem, lešnik, indijski orah, kikiriki puter. Kao i pahuljice, izaberite koje imate i koje volite.

I to je sve. Samo 5 sastojka i malo vremena jer sve ove namirnice budu brzo gotove.

Servirajte kašu uz hrskavu granolu sa orašastim plodovima i sezonskim svežim voćem. Zatim se smestite udobno i prepustite aromama koje volite.
Pre nego krenemo u kuhinju pozivamo vas da nam svratite u Mercator centar po svoje omiljene čajeve i sve ostale sastojke za ovaj recept. Čekamo vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.

Letnje rashlađivanje čajevima

Čajevi su među najpopularnijim napitcima širom planete, a koriste se i za rashlađivanje tokom velikih vrućina. Sve slatke arome, blago trpke i osvežavajuće arome mogu izuzetno da rashlade i osveže kada se konzumiraju blago tople ili na sobnoj temperaturi.

A kao bonus, tako pripremljene čajeve možete da aromatizujete sezonskim voćem ili pretvorite u jedinstven čaj late dodatkom biljnog mleka po izboru.

Arome koje rashlađuju: hibiskus, menta, jasmin, ruža, pomorandža, zeleni čaj, kamilica, slatko i šumsko voće
Arome koje umiruju: matičnjak, kamilica, zeleni čaj, menta, cimet, đumbir, komorač
Arome koje energizuju: crni čaj, đumbir, ruzmarin, cimet, limun, mača

Recept Kaša od kinoe aromatizovana čajem
količina: 2 služenja
vreme: 20 min

• 80g kinoe
• 60g ovsenih pahuljica
• 200ml voćnog čaja po izboru
• 150ml pirinčanog ili drugog biljnog mleka
• 1.5 kašika kokosovog putera
za serviranje
• granola sa orašastim plodovima
• sezonsko voće: malina, kupina, borovnica

Priprema:

1. Kinou dobro operite mlazom vode, ocedite i blago posušite salvetom.
2. U sud za kuvanje sipajte kinou i ovsene pahuljice, te ih blago tostirajte na umerenoj vatri uz mešanje 1-2 minuta.
3. Nalijte čajem i biljnim mlekom i kuvajte 10-12 min uz povremeno mešanje dok se zrna kinoe potpuno ne otvore. Zatim poklopite posudu, sklonite sa vatre i ostavite još 5-7 minuta da para sve pretvori u kašu.
4. Umešajte kokosov puter i servirajte uz granolu sa orašastim plodovima i sezonskim voćem po izboru.