Domaća hrana koja grli i u isto vreme laka za pripremu je sve što nam je potrebno.

Pečeni tortelini u sosu od paradajza i sira su ukusan ručak ili večera oko koje ćete imati praktično  5 minuta posla. Treba vam samo jedna posuda, pomoć rerne i 30tak minuta.

Tortelini ne moraju predhodno da se kuvaju za ovo jelo, dovoljno je da pekač samo dobro zatvorite folijom kako bi se skuvali u rerni u sosu i pari. Osim što ćete uštedeti vreme, ovom metodom tortelini će zadržati sve ukuse jela.

A ukusi su tradicionalno jednostavni i neprevaziđeni: paradajz, parmezan, mocarela i začini. I neka vas ne zbuni cimet na listi sastojaka, jer mrva cimeta u paradajz sosu mnogo znači kada je potrebno naglasiti sočne slatke ukuse ukrčkanog sosa.

Ostaje još samo da vežemo kecelje i krenemo u kuhinju. Pre toga pozivamo vas u Mercator centar po sastojke za ovaj recept kao i sve što neophodno da sto postavite za potpuno uživanje. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.

Punjena pasta 101

Punjena pasta je posebna, bogatija u odnosu na druge paste upravo zbog svoje ukusne unutrašnjosti poput najdragocenijih pralina. Stoga je nekada korišćena za posebne prilike i danas je prepoznata kao specijalitet među ljubiteljima paste.

I dok su je tortelini i ravioli učinili slavnom, među punjenom pastom ima još mnogo ukusnih vrsta koje vredi otkriti.

  1. Mezzelune ili polumeseci, punjena pasta koja podseća na raviole a pravi od jednog rastanjenog komada paste. Polumeseci su karakteristični za napuljsku regiju i obično punjeni rikotom i spanaćem.
  2. Cappelletti ili šeširići, slični su tortelinima i podsećaju na knedlice. Često ćete ih pronaći kao sastojak čorbi ili bistrih supa, ragua i gustih soseva kao i svečanih prazničnih jela.
  3. Ravioli su punjeni jastučići okruglog oblika dobijeni od dva rastanjena i preklopljena komada paste. Mogu biti različitih veličina a najčešće se pune rikotom ili mesom.
  4. Cannelloni čuvena šuplja pasta idealna je za pečena jela. Pruža dovoljno prostora za bogate filove od mesa, povrća ili sira, da bi se zatim ušuškala u paradajz i bešamel sos za neodoljiva zapečena jela.
  5. Tortellini ili tortice, pasta za koju se poetski kaže da podseća na Venerin pupak, potiče sa severa Italije. U skladu sa svojim poreklom najčešće se puni punomasnim sirevima, ali i čuvenom mortadelom, mlevenim mesom ili pršutom. Tradicionalno kuvani u mesnom bujonu kako bi zadržali što više ukusa, tortellini su danas jedna od najpopularnijih punjenih pasti koje možete da pripremate na toliko mnogo načina. Dodajte ih raguima, supama i čorbama, gustim sosevima ili laganom pestu.

Ili ih pripremite u rerni kao u receptu koji vam ovde donosimo.

Recept Pečeni tortelini u sosu od paradajza i sira

količina: 4 služenja

vreme: 30 min

kora

  • 300g tortelina sa rikotom i spanaćem
  • 100g parmezana rendanog
  • 200g mocarele krupno rendane
  • 3 čena belog luka sitno iseckan
  • ½ praziluka sitno iseckanog
  • 700g paradajz sosa sa bosiljkom ili pasate
  • 2 kašičice timijana
  • 5 kašičica paprike
  • ½ kašičice cimeta
  • so i biber po ukusu

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 200C.
  2. U pekaču pomešajte beli luk, praziluk, začine, parmezan i paradajz sos.
  3. Dodajte torteline i blago ih umešajte u sos.
  4. Pospite rendanom mocarelom i pekač dobro zatvorite folijom.
  5. Pecite 25 minuta, zatim skinite foliju i dopecite dok korica od sira ne dobije zlatnu boju.

Pospite svežim bosiljkom i poslužite uz parmezan.