Priprema toplog domaćeg obroka tokom radne nedelje može da bude pravi izazov. Zato obožavamo ovu kremastu palentu i brzi ragu za koji će vam trebati tek 30tak minuta. Najbolje od svega i palentu i ragu pripremite unapred kada god se zaželite okrepljujućeg zalogaja.
Poznat i obožavan zbog svog bogatog nešto jačeg ukusa, ragu sos je pravi izbor za zimske dane. Meso smo zamenili leblebijama ovoga puta za posnu varijantu, što znači da možete lako da prilagodite ovaj recept i pripremite ga sa mlevenim mesom koje volite.
Kako god odlučite, čeka vas mirisni sos svilene teksture punog ukusa koji se fantastično slaže uz kremastu palentu.
I neka vas ne brine što će se palenta stegnuti kako se bude hladila. Ukoliko ovo jelo pravite unapred ili za poneti, palentu ćete najlakše podgrejati dodavanjem tople tečnosti što može da bude malo vode koja će joj meku krem teksturu. Prvo ovlaš viljuškom usitnite palentu, pažljivo dodajte vodu i najbolje postepeno uz mešanje zagrevajte palentu dok joj ne vratite zadovoljavajuću teksturu.
Ili je jednostavno prelijte toplim ukusnimu raguom.
Pozivamo vas u Mercator centar po sve sastojke za naš današnji recept kao i sve što vam je potrebno da kuvanje bude pravo uživanje. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.
Meal prep kuhinjske prečice do kuvanih obroka
Planiranje obroka je značajan korak ka lakšoj i bržoj pripremi svežih domaćih obroka tokom nedelje. Uz plan šta ćete kuvati, ovi koraci mogu značajno da vam uštede energiju i vreme.
1. Očišćeno i pripremljeno za kuvanje
Odvojite namirnice koje će vam trebati u toku nedelje, ili makar one za koje znate da ćete ih sigurno koristiti poput crnog luka, šargarepe ili prokelja. Očistite ih, usitnite i spakujte u tegle ili posude da budu spremne da ih jednostavno upotrebite tokom kuvanja.
2. Seckanje i rendanje prepustite food procesoru, blenderu ili secku
Dugotrajno seckanje i rendanje prepustite kuhinjskim aparatima posebno za namirnice kao što su luk, šargarepa, kupus, krompir i slično.
3. Unapred skuvane mahunarke
Bilo da skuvate veću količinu unapred ili koristite tegle i konzerve, već gotove skuvane mahunarke su neizostavne za očas posla spremne namaze, salate i super brze hranljive obroke.
4. Pripremite mešavine začina
Kada znate šta ćete kuvati tokom nedelje, spremite unapred mešavine začina za svaki obrok. Ovim ćete prilično uštedeti na potrazi, merenju i uopšte upotrebi začina tokom kuvanja jer sve što treba da uradite jeste da otvorite samo jednu teglicu i izručite svoju začinsku mešavinu u jelo.
Recept Brzi ragu sa leblebijama i kremasta palenta
Vreme: 30 min za ragu i 10min za palentu
Količina: 4 služenja
Sastojci za ragu
• 1 glavica crnog luka iseckana na kockice
• 300 čeri paradajza isečenog na polovine
• 2-3 manje šargarepe isečene na deblje kolutove
• 250g kuvane leblebije
• 250g prokelja sitnije iseckanog
• 1 grančica ruzmarina
• 1 list lovora
• ½ kašičice crnog bibera u zrnu
• 1 kašičica crvene paprike
• 60ml soja ili terijaki sosa
• 100ml crnog vina
• 250ml vode
• 2 kašike maslinovog ulja
• so po ukusu
Sastojci za kremastu palentu
• 250g palente
• 600 – 800ml vode, u zavisnosti koliko čvrstu palentu volite
• 1 kašičica soli
• 1 kašika ghee putera
Priprema:
1. U zagrejani dublji tiganj dodajte luk i karamelizujte na srednjoj vatri. Kada luk postane zlatnožut na ivicama, posolite, dodajte grančicu ruzmarina, čeri paradajz i propržite još par minuta bez mešanja da i paradajz počne da se karamelizuje.
2. Promešajte i dodajte crvenu papriku, terijaki sos, biber i lovorov list.
3. Odmah dodajte, šargarepu i leblebiju, nalijte vodom i kuvajte dok 2/3 tečnosti ne ispari i šargarepa ne omekša.
4. Za to vreme poparite prokelj vrućom vodom, procedite i odmah prelijte hladnom da zaustavite proces.
5. Kada šargarepa omekša, ulijte crno vino i kuvajte još 5 minuta da alkohol ispari i tečnost se još malo redukuje da dobijete lep svileni sos.
6. Na kraju umešajte blanširani prokelj, sklonite sa ringle, poklopite i ostavite još 5 minuta da para dovrši prokelj i pomogne da se svi ukusi lepo spoje.
7. Poslužite toplo na kremastoj palenti.
8. Da napravite palentu u dubljoj šerpi zagrejte i posolite vodu za palentu. Kada voda krene da struji postepeno umešajte palentu uz konstantno mešanje i smanjite temperaturu na srednju. Mešajući kuvajte palentu narednih 10 minuta da dobijete ujednačenu teksturu. Sklonite sa ringle, umešajte puter, poklopite i ostavite da stoji poklopljeno do serviranja.
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.