Kada se spoje zdrava užina i poslastica nastanu ove brze proteinske superfood štanglice. Hrskave i pune ukusa koje volimo: jagode, pistaći, indijski orah, urme, čokolada, pahuljice, amarant, sve je tu! Da li smo vam rekli i da su gotove za svega 20tak minuta?
Napravite brze proteinske superfood štanglice za grickanje tokom cele nedelje. Kao užina ili poslastica, ove štanglice će ostati sveže i do šest dana u frižideru. Čuvajte ih u zatvorenoj kutiji umotane u papir za kolače kako biste sprečili vlagu da prodre u štanglice.

Ove štanglice se ne peku te je ceo postupak pravljenja više nego lak i super brz. Jedino neophodno je da sačekate da se ohlade i stegnu kako bi mogle da se lepo pakuju i nose.

Po sve sastojke za superfood štanglice svratite u Mercator centar kao i sve što vam je potrebno da kuvanje bude pravo uživanje. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.

Moćni čuvari tokom zime: super namirnice za svaki dan

Super namirnice su već dugo aktuelne i sa dobrim razlogom. Ovo su namirnice sa visokom koncentracijom vrednih nutrijenata, što znači da u samo par zalogaja dobijamo mnogo dragocene nege iznutra. Koristili smo ih za izradu naših štanglica, a evo kako još možete da ih uvrstite u svakodnevnu ishranu posebno tokom zimskog perioda.

Orašasti plodovi indijski orah, pistać, pekan, brazilski i običan orah, badem. Istostirajte ih blago, krupno iseckajte i dodajte u salate, paste, jela sa palentom ili slatke kaše.

Bobičasto voće jagode, borovnice, aronija, ribizla, malina, kupina. Sameljite liofilizovano voće u prah i pomešajte par kašika sa medom i tahinijem za super ukusan preliv ili namaz za sendviče. Sveže ili smrznuto, bobičasto voće sjajno je i u slanim obrok salatama i jelima od tamno zelenog povrća.

Urme za najbrži slatkiš presecite i očistite urme od koštice, napunite ih sa malo putera od badema dodajte par semenki nara i uživajte.

Semenke amarant, lan, golica, susam, crni kim, kinoa, heljda. Koristite ih samlevene kao brašno ili protein, ekspandirane i tostirane kao postaju idealan hrskavi dodatak za salate, kaše, sendviče, palačinke.

Super žitarice ovas, spelta, raž, ječam. Integralne u celom zrnu sjajne su da zamene pirinač, testenine u čorbama i supama, čak i pahuljice u kašama. Skuvane na vodi, začinjene i blago zapečene u rerni ove žitarice biće divan hrskavi dodatak obrok salatama.

Recept Brze proteinske super food štanglice
količina: 12 štanglica
vreme: 20 min + vreme za hlađenje

• 200g mešanih pahuljica: ovas, spelta, raž i ječam
• 60g lanenog proteina
• 25g ekspandiranog amaranta
• 12 velikih Medjool urmi
• Sok i rendana korica 1 limuna
• 1 kašičica ekstrakta vanile
• ½ kašičice kamene soli
• 80 g sirovog indijskog oraha
• 80 g sirovih pistaća
• 30 liofilizovane jagode
• 80g crne čokolade za kuvanje

Priprema:
1. Urme potopite u vruću vodu, očistite od suvišne ljuske i odstranite koštice.
2. Blago istostirajte indijski orah i pistaće, prohladite i iseckajte na krupno.
3. U procesoru sitno sameljite pahuljice i dodajte urme, vanilu, so, proteni lana, sok i koricu limuna te sve sjedinite u procesoru da dobijete veliku lepljivu kuglu.
4. Izručite smesu u posudu i pažljivo umešajte ekspandirani amarant.
5. Obložite pleh papirom za pečenje. Na dno pleha rasporedite 2/3 mešavine seckanih pistaća, indijskog oraha i liofilizovane jagode.
6. Odozgo rasporedite smesu od urmi i pahuljica i ravnomerno je utisnite celom površinom pleha tako da se jagode, pistaći i indijski orah zalepe za smesu. Prekrijte papirom za pečenje i spatulom ili mini oklagijom izravnajte smesu dodatno je pritiskajući. Stavite u frižider na hlađenje minimum par sat i najbolje preko noći da se svi sastojci dobro stegnu i ukusi sjedine.
7. Ohlađenu tablu izvadite iz pleha, okrenite tako da sloj sa liofilizovanim i orašastim voćem bude gore i isecite na šire štangle.
8. Čokoladu rastopite na pari pa poprskajte štangle rastopljenom čokoladom i pospite preostalim liofilizovanim i orašastim voćem.
9. Kada se čokolada stegne, štangle su spremne da ih poslužite ili spakujete u papir i kutiju za čuvanje u frižideru.