Brodići od tikvica pružaju nebrojeno mogućnosti da se igramo ukusima. Ovo je i idealan meal prep ili ručak za poneti kojem ćemo se sigurno iznova vraćati u sezoni tikvica.
Lagane i fine tikvice napunili smo šarenim hrskavim povrćem i sočivom, zapekli u rerni i poslužili uz bešamel sos koji se savršeno uklopio uz sve ukuse.
Ovo je jednostavan recept oko kojeg nećete imati mnogo posla. Da sve bude još lakše, komponente ovog jela možete da pripremite unapred: iseckate povrće, napravite punjenje i bešamel. Sve što ostaje je da pola sata pre obroka jednostavno napunite i ispečete tikvice.
Tikvice možete da ispečete i u dubljem plehu ili vatrostalnoj činiji za poneti zajedno sa sosom tako da bešamel složite na dno. Na kraju dodajte parmezan, rendanu koricu limuna, sveži peršun i fantastičan obrok je gotov.
Punjenja i prečice za ukusne tikvice
Tikvice možete puniti na mnoge načine a mi donosimo nekoliko kao inspiraciju uz naš današnji recept:
1. Burito tikvice
Da napravite burito punjenje prodinstajte crveni luk, crvenu i zelenu papriku, kukuruz šećerac i čeri paradajz. Umešajte kuvani crni pasulj, začinite paprikom, kuminom i napunite pa zapecite tikvice.
2. Kinoa & leblebije
Skuvanu belu kinou pomešajte sa kuvanim leblebijama, čeri paradajzom i crvenim lukom. Začinite rendanom koricom limuna, maslinovim uljem, bosiljkom i na kraju umešajte mrvljeni feta sir da dobijete punjenje za tikvice.
3. Bolonjez tikvice
Pripremite klasičan sos bolonjez od mlevene teletine i bešamel možda baš po našem receptu. Dno tikvica premažite bešamelom te dopunite bolonjezom i tako napunjene tikvice zapecite u dubljoj vatrostalnoj posudi.
Recept Brodići od tikvica u bešamel sosu
Vreme pripreme: 45 min
Količina: 8 – 10 služenja
Sastojci za tikvice:
• 4-5 tikvica
• 1 glavica crnog luka sitno iseckanog
• 2 crvene paprike na sitne kockice
• 3 šargarepe na sitne kockice
• 180g kuvanog sočiva
• 400g pelata u kockicama ili čeri paradajza
• 2 kašičice dimljene crvene paprike
• 1 kašika balzamiko glazure
• so i biber po ukusu
• 2 kašike maslinovog ulja
Sastojci za bešamel:
• 250ml pavlake za kuvanje
• 1.5 kašika tapioka skroba
• ¼ kašičice oraščića
• 1 kašičica belog luka u granulama
• 1 kašika nutritivnog kvasca ili parmezana
• Rendana korica 1 limuna
Priprema:
1. Tikvice presecite na polovine i pažljivo izdubite da dobijete brodiće.
2. Meso tikvica usitnite i prodinstajte u tiganju na zagrejanom ulju zajedno sa lukom, paprikom i šargarepom. Umešajte so, biber, papriku i balzamiko te dodajte sočivo i paradajz.
3. Dobijenom smesom punite polovine tikvica, složite ih u pleh i pecite u rerni zagrejanoj na 200C 25 – 30min da tikvice omekšaju.
4. Za to vreme zagrejte pavlaku za kuvanje pazeći da ne provri. U posebnoj posudi razmutite ostale sastojke sa par kašika vode i umešajte u pavlaku da dobijete gusti sos.
5. Dobijenim bešamelom prelijte tikvice i pospite svežim peršunom.
Prijatno!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.