Ne pamtim kada mi se toliko nije izlazilo iz letnje garderobe, a da je hladnoća došla toliko brzo. Mada, u stvari, najčešće bude tako. Samo odjednom više nije dovoljan mantil preko tankih pantalona i majice sa dugim rukavima, a to najviše volim. Ili sako preko košulje.

I onda taj trenutak kada sklanjam izričito letnje stvari, kojih, ruku na srce i nema mnogo, jer većinu gornjih delova nosim i zimi ispod džempera. Ali i zbog tih nekoliko pari pantalona i haljina mi bude žao. Totalna jesenja nostalgija. Možda da je manje kiše. Onda bih mogla da uživam u lišću i šumi. Ovako, žal za letom.

Ali onda se pomirim sa tim da je napolju ružno i krenem u kupovinu u šoping centar da smirim onaj krhki, ženski deo mene. Onaj kog nerviraju svi dosadni džemperi, mantili i pantalone od prošle godine. A tek sve one stvari koje čuvam po dvadeset godina…

Lagano i studiozno proučavanje svega novog što je stiglo u Mercator Centar donelo mi je prošle nedelje veliko i opipljivo zadovoljstvo po jednom sivom kišnom danu, koji je pretio da će biti sve, samo ne dan za zadovoljstvo.

Videla sam mnogo fenomenalnih komada od tvida koji inače obožavam. Trenutno ne mogu da zamislim privlačniji komad od sakoa i bermuda od tvida.

Ispod bela majica sa printom, a za još hladnije dane kašmirska rolka i duboke čizme. Jedva sam se odlučila da li mi je lepši u crvenoj nijansi, indigo plavoj ili crnoj boji.

Volim tu dozu otmenosti koju tvid kostim nosi sa sobom, a istovremeno je tako mekan i udoban. Svakako ga ne nosim uz salonke, jer, kao i uvek, vodim računa o balansu kombinacije koju sam obukla.

Balans je  naročito važan kod nošenja otmenih komada za sve nas koje želimo da izbegnemo „gospođa“ efekat.  Može gospođa da se probudi u načinu na koji radim stvari ili kako rešavam probleme, ali nikako kroz garderobu.

U svakom slučaju, tvid mi je apsolutna preporuka ove jeseni. Sve tri opcije sam našla u Lindex-u i Moni, a u Old Fratteli sam potpuno pala na krznenu tašnu, koja je svakako otmena i šik protivteža svakog autfita.

I sad, neka se sablažnjava ko hoće, ali tog kišnog oktobarskog dana, ja sam jesenju nostalgiju pobedila mekanim i preudobnim crvenim kompletom od tvida.