Bogatog ukusa i pun aroma sočni kolač od kokosa i limuna je poput malog sunca na tanjiru tako potrebnog tokom hladnih dana. Jednostavan, nežan i aromatičan spoj slatkog kokosa i osvežavajućeg citrusa daje sočan ukusan slatki zalogaj koji zamiriše celu kuhinju na poznato i toplo da podseti na sve ono što volimo kod domaćih kolača.

Zahvaljujući sirupu i prelivu koji natapaju kolač tekstura je meka i neodoljivo sočna a kolač stajanjem postaje još ukusniji kada se sve arome povežu i spoje. Izuzetno lagan za pravljenje spajanjem mokrih i suvih sastojaka te je idealan i za početnike u kuhinji. A sjajan da njime obradujete svoje najmilije.

Korak po korak do sočnog kolača

Za početak dovedite sve sastojke na sobnu temperaturu.

Priprema počinje mućenjem šećera i kokosovog ulja, ručnom mutilicom ili najbolje mikserom.

U receptu smo koristili polubeli šećer od šećerne trske koji možete zameniti kokosovim šećerom, nerafinisanim, šećerom od urmi ili sirupom od javora.

Sledeći korak je spajanje svih mokrih sastojaka i na kraju dodajemo brašno koje smo pomešali sa praškom za pecivo. Brašno obavezno prosejte kako bi kolač bio prozračniji.

Za najbolju teksturu, nemojte prepeći kolač — kokosovo brašno brzo upija vlagu, pa je dobro proveravati čačkalicom već nekoliko minuta pre preporučenog vremena.

Površina kolača može da se raspukne tokom pečenja, neka vas ovo ne brine – kolač će dobiti rustičan izgled i još važnije otvore kroz koje će sirup lakše dopreti do sredine kolača. Ako se ovo ne desi, čačkalicom napravite rupice po površini kolača pre premazivanja sirupom.

Sirup nanosite postepeno na još topao kolač, u nekoliko prolaza, da biste dobili jednako vlažan, sočan rezultat i osigurali da kolač upije sav sirup.

Ovako pripremljen kolač može na hlađenje a pre služenja prelijte ga jednostavnim prelivom od kokosovog krema i limuna, i ukrasite kokosovim brašnom, rendanom ili kandiranom koricom limuna za još više ukusa.

Recept: Sočni kolač od kokosa i limuna

Vreme pripreme: 60 min

Količina: 10 – 12 služenja

sastojci za kolač

  • 200g mekog brašna za kolače
  • 100g kokosovog brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 240ml biljnog mleka (kokos, soja ili pirinač)
  • 80g kokosovog ulja (u čvrstom stanju)
  • 120g polubelog šećera od šećerne trske
  • Sok od ½ limuna i rendana korica 4 limuna

sastojci za sirup

  • 80ml javorovog sirupa
  • 80ml svežeg soka od limuna

sastojci za preliv

  • 4 kašike kokosovog krema (čvrsti deo)
  • 2 kašike javorovog sirupa
  • 60ml svežeg soka od limuna

Priprema

  1. Mikserom umutite kokosovo ulje, šećer, biljno mleko i sok od limuna. Umešajte rendane korice limuna i brašno sa praškom za pecivo.
  2. Dobijenu smesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 180C 40 – 45 minuta ili dok čačkalica ne pokaže da je kolač gotov.
  3. Javorov sirup i sok od limuna zagrevajte na srednje jakoj vatri 5-7 minuta uz povremeno mešanje dok ne počne blago da se zgušnjava.
  4. Kolač rashladite 10tak minuta u plehu, zatim izvadite, čačkalicom probušite nekoliko rupica po vrhu kolača i četkicom nanesite sirup na još topao kolač, postepeno dok kolač ne upije sav sirup. Sada ostavite kolač da se potpuno ohladi.
  5. Za preliv umutite sve sastojke: kokosov krem, javorov sirup i sok od limuna i prelijte kolač pre serviranja. Pospite kokosovim brašnom i rendanom koricom limuna.

Prijatno i uživajte!