Najlepša jutra počinju mirisom domaćeg peciva tek izvađenog iz rerne a mi smo ovoga puta izabrali meke sočne i nešto laganije cimet rolnice.
U ovom receptu, klasične rolnice dobile su zdraviji, puniji i zanimljiviji preokret — umesto šećera, punjene su pastom od urmi koja ih čini još sočnijim sa bogatim karamelastim tonom u svakom zalogaju.
Tu su još i seckani orasi, meko brašno od spelte kojim smo zamesili testo i preliv bez dodatog šećera za rolnice koje nisu previše slatke već baš kako treba da savršeno idu uz jutarnji čaj, kafu ili kad god vam zatreba mala topla pauza .

Prilagodite ovaj recept sebi:
– Bezglutenska verzija: koristite mešavinu bezglutenskog brašna uz dodatak psylliuma ili mlevenog lana (1–2 kašike) da testo ostane elastično.
– Bez mlečnih proizvoda: zamenite puter biljnim puterom ili kokosovim uljem, a mleko bilo kojom biljnom verzijom (pirinčano, bademovo, ovseno).
– Bez dodatog šećera: izostavite kokosov šećer iz testa i zasladite ih samo pastom od urmi i prelivom; i dalje će biti dovoljno slatke.
Ideje za prelive bez šećera
Umesto klasičnih preliva sa šećerom u prahu, možete napraviti prirodno slatke, hranljive varijante koje se savršeno slažu s ovim rolnicama:
Grčki jogurt i urme – pomešajte gusti jogurt s kašikom paste od urmi i prstohvatom cimeta za osvežavajući kontrast toplim rolnicama.
Tahini i javorov sirup – umutite tahini s malo biljnog mleka i nekoliko kapi javorovog sirupa; daje bogat, orašast ukus i sjajnu teksturu.
Maslac od badema i limunova korica – lagano razblažite bademov maslac sa javorovim sirupom, pirinčanim mlekom i rendanom koricom limuna za divan spoj topline i svežine.
Kokos krema i vanila – ohlađeni čvrsti deo kokosovog mleka umutite s malo vanile i zasladite agava sirupom po ukusu za lagan i penast premaz za rolnice.
Praktičan savet
Cimet rolnice možete da pripremite i unapred. Pratite recept do koraka 6 odnosno razvucite i nafilujte testo i oblikujte rolnice. Zatim ih prekrijte i čuvajte u frižideru za sutradan. Ili ih ovako pripremljene zaledite za očas posla gotov domaći doručak.
Recept: Cimet rolnice sa urmama i prelivom od oraha
Vreme pripreme: 2h30 min
Količina: 10-12 rolnica
Sastojci
• 300ml mleka / biljnog mleka
• 480g mekog brašna od spelte
• 1 kesica instant kvasca
• 1 kašičica šećera / agava sirupa
• 60g putera / ghee putera ili biljnog putera
• 40g šećera / kokosovog šećera
• 1 kašičica soli
• 1 štapić vanile / ekstrakt vanile ili vanil šećer
za punjenje
• 10 velikih Medjool urmi ili 200g paste od urmi
• 2 kašike cimeta
• 2 kašike ghee putera ili običnog maslaca
• 50-70g oraha krupno iseckanih
za preliv
• 2 kašike putera od indijskog oraha
• 2-3 kašike pirinčanog ili drugog biljnog mleka
• 3 kašičice meda, javorovog sirupa ili tečnog zaslađivača po izboru
Priprema:
1. Mleko zagrejte na sobnu temperaturu i umešajte kvasac sa kašičicom šećera te ostavite sa strane da se kvasac aktivira i pojavi pena po površini.
2. Rastopite puter i umešajte u smesu sa kvascem, dodajte šećer, so i vanilu.
3. Brašno prosejte kroz sito u (mikser) posudu u kojoj ćete mesiti testo i ulijte sve tečne sastojke. Ručno ili mikserom zamesite meko testo a zatim ga pospite sa malo brašna i ostavite da odmara oko 90minuta ili dok testo ne naraste.
4. Za to vreme pripremite punjenje: oprane i očišćene urme prelijte sa 100ml tople vode da ih smekšate a zatim ubacite u blender i zajedno sa puterom sameljite u pastu. Na kraju umešajte cimet.
5. Testo prebacite na pobrašnjenu površinu i pospite brašnom onoliko koliko vam je potrebno da možete da radite sa testom a da ono ostane veoma meko i prozračno. Razvucite oklagijom u pravougaoni oblik (oko 30x50cm i 2 cm debljine). Premažite u tanjem sloju pastom od urmi i cimeta, ako ostane paste ostavite sa strane i pospite orasima.
6. Isecite testo na trake i svaku urolajte u rolnicu te spustite u maslacem podmazan pleh ostavljajući oko 2.5cm prostora oko svake rolnice. Kada složite sve rolnice preostalom pastom ako je ima možete da premažete vrh svake i ostavite ih da pre pečenja narastaju još 30 – 45min.
7. Rernu zagrejte na 190C i pecite rolnice oko 15 minuta ili dok ne dobiju lepu rumenu boju.
8. Dok se rolnice peku pripremite glazuru i preliv:
glazura: pomešajte 1 kašičicu meda sa kašikom pirinčanog mleka i ovim premažite rolnice odmah čim ih izvadite iz rerne da dobiju sjaj.
Preliv: umutite indijski orah i med sa 1-2 kašike pirinčanog mleka da dobijete gustu i tečnu smesu kojom ćete preliti rolnice i poslužiti ih uz još malo seckanih oraha na vrh svake.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.