Sočni kolač od rogača sa višnjama i orasima kao stvoren je za ovo doba godine kada želimo kolače koji greju nepca i dušu. Prirodno sladak, toplih orašastih aroma, svežine višanja i neodoljivi preliv od rogača, ovo je jednostavan kolač bogat ukusima u kojima ćete sigurno uživati.
Priprema se lakim spajanjem suvih i mokrih sastojaka, a nekoliko detalja pravi razliku:
– Namočite urme toplom vodom da se lakše samelju u glatku smesu.
– Za mešavinu biljnog mleka i sirćeta preporučujemo mleko od soje koje će se najbrže i najravnomernije zgrudvati a ovaj miks daće mekše i sočnije testo.
– Višnje uvaljajte u malo brašna pre dodavanja u smesu kako bi zadržale svoje sokove i ravnomernije se rasporedile prilikom pečenja.
– Pečenje na donjoj rešetki na 170 °C sačuvaće sočnost kolača; ako gornja kora brzo tamni, prekrijte ga listom folije pri kraju pečenja.
– Čokoladne mrvice zamenite seckanom crnom čokoladom ili potpuno preskočite ovaj sastojak.
Na kraju, preliv od rogača, meda i bademovog putera daje ovom kolaču završni sjaj i naglašava aromu. Ovo je kolač koji spaja bogat ukus i jednostavnu pripremu – savršen izbor za prva jesenja popodneva.
Rogač – mediteranski dragulj u desertima
Rogač je plod drveta koje prirodno raste na Mediteranu – od Dalmacije do Grčke i Bliskog istoka. Rogač je mahunarka, a sazreva upravo krajem leta i bere se u avgustu i septembru.
Mahune se beru, suše i melju u sitan prah koji se često koristi kao prirodna zamena za kakao, a sveže mahune mogu se jesti i potpuno neobrađene, poput jabuke direktno ubrane s drveta.
Ukus rogača je blag, sa tonovima karamela meda i čokolade, prirodno sladak, bez kofeina i glutena, pa je odličan izbor za one koji žele laganije i nutritivno bogatije deserte. Sadrži vlakna, kalcijum, kalijum i antioksidanse, bogat je proteinima a blagotvorno deluje na varenje i stabilizaciju šećera u krvi.
Pored kolača, rogač se koristi za pripremu toplih napitaka (poput „rogač kafe“), krema i namaza, kao i za zaslađivanje smutija ili kaša. U Dalmaciji i Hercegovini pravi se sirup od rogača, dok su u Italiji i Španiji poznati tradicionalni biskviti i hlebovi, sladoledi, torte i kolači sa ovim sastojkom.
Recept: Sočni kolač od rogača sa višnjama i orasima
Vreme pripreme: 50 min
Količina: 8-10 služenja – manji kalup 22cm
Sastojci
• 10 velikih mekih urmi
• 300ml sojinog mleka
• 1 kašika jabukovog sirćeta
• 80ml maslinovog ulja
• 100g mlevenog rogača
• 100g mlevenih + 50g seckanih oraha
• 160g speltinog ili pšeničnog mekog brašna
• 1 mala kašičica soli
• ½ kašičice praška za pecivo
• 2 kašičice vanilin šećera
• 400g odleđenih višanja
• Opciono: 2 kašike čoko mrvica za kolače
za preliv od rogača i serviranje
• 4 kašike sirupa (zaslađivača) od rogača ili meda
• 2 kašike mlevenog rogača
• 1 kašika putera od badema
• seckani orasi za posipanje
Priprema:
1. Pomešajte sojino mleko i jabukovo sirće i ostavite sa strane 15tak minuta da se zgusne.
2. Očišćene ulje i mleko sameljite u blenderu u ujednačenu smesu, te umešajte maslinovo ulje.
3. Postepeno mešanjem dodajte rogač, mlevene orahe, so, prašak za pecivo, vanil šećer i na kraju brašno.
4. Višnje pospite sa malo brašna te ih umešajte u smesu za kolač, zajedno sa čoko mrvicama i seckanim orasima.
5. Smesu razlijte u podmazan i pobrašnjen kalup, poravnajte i pecite na donjoj rešetki u rerni na 170C oko 35 min ili dok čačkalica ne pokaže da je gotovo. Po potrebi prekrijte kolač folijom kako gornja kora ne bi gorela.
6. Gotov kolač rashladite u kalupu te ga prebacite na tacnu za služenje i prelijte prelivom od rogača: sirup od rogača ili med dobro pomešajte sa mlevenim rogačem i puterom od badema i dobijenom kremom prelijte kolač. Pospite seckanim orasima i poslužite.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.