Čuveni cacio e pepe je naš izbor za brzu večeru ovog meseca. Jednostavnost je ključ za ovu ukusnu pastu gotovu za svega 20tak minuta ili brže ukoliko sos napravite unapred.

Napravili smo je u posnoj verziji a uz ovaj donosimo i recept za tradicionalni cacio e pepe u nastavku.

Za posnu varijantu puter smo zamenili uljem a sir mešavinom paste od indijskog oraha, nutritivnog kvasca i limuna koja je uz pomoć malo vode u kojoj se kuvaju špagete gotova za par minuta.

Voda u kojoj se kuvaju špagete je važan sastojak ovog jela jer svojim skrobnim sastavom čini da se svi sastojci u tiganju na kraju sjedine u svilenasto kremasti sos. Dodajte je postepeno kašiku po kašiku, tek koliko je potrebno, i žustro mešajte špagete kako bi se sve ravnomerno obložile sosom.

Na kraju kao osvežavajući kontrast crnom biberu, pasti i kremu umešajte mladu rukolu i ostavite par minuta sa strane da je skuva toplina paste. Taman dok postavite i pripremite sto za ovu  predivno ukusnu hranljivu večeru.

Cacio e pepe – obožavani ukus koji greje

Cacio e pepe je jedan od prepoznatljivih tradicionalnih rimskih recepata koji se poput mnogih pravi od tek pet sastojaka: Pecorino Romano, sveže samleveni crni biber, puter, pasta i slana voda u kojoj se pasta kuvala. I to je sve!

Stoga dobar cacio e pepe znači poznavanje koraka pripreme i sastojke najboljeg kvaliteta.

Priprema tradicionalnog recepta je takođe više nego jednostavna:

  1. Špagete skuvajte al dente u slanoj vodi i sačuvajte vodu.
  2. Rastopite puter u tiganju, dodajte sveže krupnije rendani sir, biber, špagete i sipaću kašiku vode u kojoj se kuvala pasta.
  3. Mešajte da se sastojci sjedine u svileni sos koji će obložiti špagete i na kraju poslužite toplo.

Recept Posne cacio e pepe špagete sa rukolicom

Vreme: 20 min

Količina: 4 služenja

  • 250g špageta
  • 120g sirovog indijskog oraha
  • 2 kašike nutritivnog kvasca
  • 1 limun
  • 5 kašičica mlevenog crnog bibera
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 150g mlade rukole
  • so po ukusu

Priprema:

  1. Sipajte 2l vode u lonac, dodajte prstohvat soli i kada provri stavite špagete da se kuvaju.
  2. Indijski orah poparite vrućom vodom, isperite i sameljite u procesoru u gustu pastu. Dodajte nutritivni kvasac, sok od limuna i 1 kutlaču (oko 150ml) vode u kojoj se kuvaju špagete da dobijete gusti sos. Posolite po ukusu.
  3. Ostatak ulja zagrejte u dubljem tiganju na umerenoj vatri. Dodajte skuvane špagete, sos od indijskog oraha i po potrebi 1-2 kutlače vode u kojoj su se kuvale špagete. Mešajte sve vreme da se špagete oblože sosom i višak vode redukuje.
  4. Sklonite sa vatre, umešajte crni biber i rukolu koju će vruće špagete blago skuvati.
  5. Poslužite toplo i po želji pospite nutritivnim kvascem.

Prijatno!