Čuveni cacio e pepe je naš izbor za brzu večeru ovog meseca. Jednostavnost je ključ za ovu ukusnu pastu gotovu za svega 20tak minuta ili brže ukoliko sos napravite unapred.
Napravili smo je u posnoj verziji a uz ovaj donosimo i recept za tradicionalni cacio e pepe u nastavku.
Za posnu varijantu puter smo zamenili uljem a sir mešavinom paste od indijskog oraha, nutritivnog kvasca i limuna koja je uz pomoć malo vode u kojoj se kuvaju špagete gotova za par minuta.
Voda u kojoj se kuvaju špagete je važan sastojak ovog jela jer svojim skrobnim sastavom čini da se svi sastojci u tiganju na kraju sjedine u svilenasto kremasti sos. Dodajte je postepeno kašiku po kašiku, tek koliko je potrebno, i žustro mešajte špagete kako bi se sve ravnomerno obložile sosom.
Na kraju kao osvežavajući kontrast crnom biberu, pasti i kremu umešajte mladu rukolu i ostavite par minuta sa strane da je skuva toplina paste. Taman dok postavite i pripremite sto za ovu predivno ukusnu hranljivu večeru.
Cacio e pepe – obožavani ukus koji greje
Cacio e pepe je jedan od prepoznatljivih tradicionalnih rimskih recepata koji se poput mnogih pravi od tek pet sastojaka: Pecorino Romano, sveže samleveni crni biber, puter, pasta i slana voda u kojoj se pasta kuvala. I to je sve!
Stoga dobar cacio e pepe znači poznavanje koraka pripreme i sastojke najboljeg kvaliteta.
Priprema tradicionalnog recepta je takođe više nego jednostavna:
- Špagete skuvajte al dente u slanoj vodi i sačuvajte vodu.
- Rastopite puter u tiganju, dodajte sveže krupnije rendani sir, biber, špagete i sipaću kašiku vode u kojoj se kuvala pasta.
- Mešajte da se sastojci sjedine u svileni sos koji će obložiti špagete i na kraju poslužite toplo.
Recept Posne cacio e pepe špagete sa rukolicom
Vreme: 20 min
Količina: 4 služenja
- 250g špageta
- 120g sirovog indijskog oraha
- 2 kašike nutritivnog kvasca
- 1 limun
- 5 kašičica mlevenog crnog bibera
- 4 kašike maslinovog ulja
- 150g mlade rukole
- so po ukusu
Priprema:
- Sipajte 2l vode u lonac, dodajte prstohvat soli i kada provri stavite špagete da se kuvaju.
- Indijski orah poparite vrućom vodom, isperite i sameljite u procesoru u gustu pastu. Dodajte nutritivni kvasac, sok od limuna i 1 kutlaču (oko 150ml) vode u kojoj se kuvaju špagete da dobijete gusti sos. Posolite po ukusu.
- Ostatak ulja zagrejte u dubljem tiganju na umerenoj vatri. Dodajte skuvane špagete, sos od indijskog oraha i po potrebi 1-2 kutlače vode u kojoj su se kuvale špagete. Mešajte sve vreme da se špagete oblože sosom i višak vode redukuje.
- Sklonite sa vatre, umešajte crni biber i rukolu koju će vruće špagete blago skuvati.
- Poslužite toplo i po želji pospite nutritivnim kvascem.
Prijatno!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.