Negde između jutarnjih meditacija, redovnog vežbanja, toplih kupki i zdrave ishrane, moderan koncept brige o sebi traži još jednu kariku. Transformaciju potrebnu da ga upotpunimo i dovedemo u balans.

Odavno nije tajna da su odnosi koje negujemo presudni za osećaj zadovoljstva i radosti. Dobro poznate Plave zone, zajednice vitalnih stogodišnjaka jasno nam govore koliko briga o zajednici i nega dubokih veza deluju poput pravog eliksira zdravlja, vitalnosti i dugog života.

Bilo da smo tu za blisku osobu ili se angažujemo da pomognemo široj zajednici, pružamo ili tražimo podršku, ova vrsta povezivanja može da bude moćan antidot stresu i svojevrstan oblik brige o sebi za obe strane.

Zamislite zajedničku baštu u kojoj komšije sa različitom ekspertizom o baštovanstvu zajedno održavaju ovaj prostor. Osim biljaka takva bašta može da iznedri prijateljstva ili dovoljno snažnu povezanost. Dok učimo jedni od drugih o baštovanstvu i delimo odgovornost za rast biljaka stvaramo jedinstven sistem podrške na koji možemo da se oslonimo za veoma važan osećaj pripadanja koji deluje kao štit od stresa.

Neke zajednice upravo svesne ovih dobrobiti tradicionalno kreiraju ono što se u jednoj od Plavih zona, Okinavi zove se “moai”. Moai je zajednica ljudi koja se namenski kreira za ceo život. To je moćna društvena mreža koja služi kao emotivna ili materijalna podrška u vremenima kada je to njenim članovima potrebno a posebno u poznijem dobu. Moai prijatelji će vam zakucati na vrata sa činijom tople supe ako se ne pojavite na nedeljnom druženju, pomoći da izađete na kraj sa svakodnevnim zahtevima života ili pronaći razlog da izađete napolje i nasmejete se.

Moai zajednica svojim članovima pruža dragoceni osećaj zaštićenosti, sigurnosti i pouzdane pomoći što dugoročno briše stres i utiče na dug, vitalan, ispunjen život.

Povezanost i interakcija u kojoj smo tu jedni za druge svojim članovima pruža osećaj svrhe, što se opet na primeru Plavih zona pokazalo kao jedna od ključnih stvari za kvalitet života.

Znamo i sami koliko je dobar osećaj kada se osetimo korisnim, pripadajućim, dobrodošlim, željenim. Koliko je fantastično kada oraspoložimo najbolju drugaricu i kako dan bude lepši kada nam komšinica pomoć pri nabavci uzvrati tek ispečenim domaćim kolačima. Brojne studije naglašavaju duboki uticaj društvenih veza na fizičko i mentalno zdravlje, jer bilo da slavimo pobede ili ponudimo podršku u teškim trenucima, ovi mali gestovi stvaraju snažnu mrežu koja štiti od anksioznosti i stresa.

Odakle da krenemo? Od malih koraka, predlažu stručnjaci.

Sve počinje negovanjem istinskog zanimanja za ljude oko nas. Šetnjom kroz kraj, upoznavanjem sa načinom života, posećivanjem lokalnih dešavanja, razgovorom da ljudima. Volonterske i humanitarne aktivnosti su takođe sjajan početak da razvijamo duboke, značajne veze, prepoznamo životnu svrhu i probudimo istinski osećaj životne radosti.

Na ovaj način negujemo ono što mnogi nazivaju primarnom hranom koja čini vitalan deo brige o sopstvenom biću. Ispunjavajući odnosi, snažan osećaj pripadanja, svrhe i ostvarenosti jeste ono što nas hrani i neguje jednako koliko i kvalitetan obrok, fizička aktivnost, dobra knjiga ili meditacija.

Najlepše od svega je da pružajući ruku drugome pružamo je i sebi tako zajedno negujući sredinu za kvalitetniji, bolji, lepši život.