Rolat sa bundevom i toplim začinima je lagan, sočan i elegantan desert savršen za prazničnu trpezu ili nedeljno popodne uz čaj.
Svaka rolnica nosi balans nežne bundeve, mirise cimeta, đumbira, karanfilića i osvežavajući fil sa notom citrusa. Rolat smo posuli brzo kandiranim orasima za potpuno neodoljiv spoj ukusa.
Topao, mirisan i pun teksture, ovaj rolat je pravi primer kako jesen može biti i raskošna i jednostavna — u jednom zalogaju.

Prilagodite ovaj recept sebi:
Recept donosimo u posnoj verziji ali rolat lako može postati bezglutenski ili mlečan.
– Za bezglutensku verziju dovoljno je da pšenično brašno zamenite bezglutenskim uz dodatak malo tapioka skropba (1 kašika na 160g brašna).
– Za fil biljni krem sir zamenite mlečnim a kokosov krem slatkom pavlakom.
– Fil smo zasladili agava sirupom kako bi očuvao belu boju te ga po želji zamenite bilo kojim providnim zaslađivačem.
– Ekstrakt limuna/pomorandže možete zameniti rendanom koricom ili koncentrisanim sokom citrusa.
– Začine takođe koristite po izboru i mešavinu za medenjake zamenite začinima za pitu od jabuka, mešavinom za kuvano vino, mešavinom 5 začina ili začinima koje volite.

Kora za rolate bez greške
Kora je ključ uspeha svakog rolata, a tajna je u ravnomernom pečenju i pravilnom hlađenju:
– Vreme pečenja je izuzetno važno jer ako nešto može da učini da kora ispuca to je predugo pečenje. Već na 11-12 minuta krenite čačkalicom da proveravate koru koja mora ostati elastična i blago vlažna na dodir. Čačkalica treba da izađe suva ili gotovo suva jer će se kora „peći“ i van rerne kako se bude hladila.
– Suprotno konvencionalnom načinu rolanja u krpu, probali smo pristup u kojem koru po pečenju ostavljamo u plehu i samo je dobro zatvaramo folijom tako da ne prolazi vazduh a kora praktično nastavi da se blago pari kako se hladi što je čini mekom i elastičnom za rolanje. Ovaj pristup je pokazao odlične rezultate sa posnim korama koje ne sadrže jaja i posebno je dobar za početnike.
– Kada se kora ohladi do sobne temperature, izvadite je i prenesite na papir za pečenje ili čistu kuhinjsku krpu. Ubrusom pokupite vlagu sa kore i nanesite fil 1.5-2 cm debljine.
– Pažljivo zarolajte uz pomoć papira ili krpe i oavezno zamotajte u providnu foliju, dovoljno čvrsto da zadrži oblik, opet ne previše da fil ne pocuri napolje i ostavite u frižideru da se dobro stegne najbolje preko noći.

Praktičan savet
Za dodatnu aromu, u koru možete dodati kašičicu narendane korice pomorandže ili prstohvat kardamoma. Ako želite da fil bude čvršći i pogodniji za dekoraciju, stavite ga u frižider 15–20 minuta pre nanošenja. Umesto oraha, možete koristiti pekan ili bademe, a za puniji ukus rolat se može preliti tankim slojem javorovog sirupa neposredno pre serviranja.

Recept: Rolat sa bundevom i toplim začinima
Vreme pripreme: 30 min + 3-6 sati za hlađenje
Količina: 10-12 služenja

Sastojci za koru
• 160g mekog brašna
• 160g pirea od bundeve
• 240ml biljnog mleka
• 120ml sirupa od javora
• 60ml maslinovog ulja
• 2 kašičice praška za pecivo
• 3 kašičice mešavine začina za medenjake
• ¼ kašičice nerafinisane soli
• 2 kašičice ekstrakta vanile ili 1 kesica vanil šećera

za fil
• 300g neutralnog biljnog krem sira
• 250g punomasnog kokosovog krema ili mleka – samo čvrsti deo
• 2-3 kašike agava sirupa
• 1 kašičica ekstrakta od limuna ili slatke pomorandže

brzo kandirani orasi
• 100g oraha
• 1 kašičica kokosovog ulja
• 3 kašike javorovog sirupa

Priprema

Pipremite koru
1. U većoj posudi pomešajte sve suve sastojke: brašno, mešavinu začina, so i prašak za pecivo. U drugoj manjoj posudi dobro umutite sve preostalo vlažne sastojke: pire od bundeve, biljno mleko, ulje, javorov sirup i ekstrakt vanile.
2. Uz mešanje sipajte vlažne sastojke u suve da spojite sve u ujednačenu smesu.
3. Rernu zagrejte na 180C ili 175C sa konvektorom, i obložite papirom za pečenje pleh okvirnih dimenzija 35x23cm.
4. Smesu izlijte u pleh, dobro poravnajte te stavite da se peče 12 do najviše 15 minuta. Proveravajte čačkalicom testo već na 12 minuta pečenja, čačkalica treba da je suva ili skoro suva jer će se kora peći u toploti pleha i nakon što je izvadimo iz rerne.
5. Gotovu koru ostavite u plehu, pospite sa malo šećera u prahu, ceo pleh dobro zatvorite aluminijumskom folijom sa svih strana tako da vazduh ne prolazi i ostavite da se ohladi do sobne temperature.

Pripremite fil

1. Mikserom penasto umutite sve sastojke: krem sir, kokosov krem, sirup i ekstrakt po izboru.
2. Fil nanesite na ohlađenu koru i pažljivo urolajte uz pomoć papira za pečenje ili čiste kuhinjske krpe.
3. Dobijeni rolat umotajte u providnu foliju, dovoljno čvrsto da zadrži oblik i ne previše da fil ne pocuri napolje. Ostavite u frižider na hlađenje minimum 3 sata a najbolje preko noći zajedno sa preostalim filom.

Brzo kandirani orasi

1. Zagrejte tiganj, dodajte kašičicu ulja, orahe i javorov sirup. Ostavite da se karamelizuje na niskoj vatri 7 – 10 minuta uz povremeno mešanje.
2. Izručite na papir za pečenje, rashladite i koristite.

Poslužite

1. Pažljivo razmotajte foliju da izvučete rolat na tacnu.
2. Preostali fil iskoristite da u debljem sloju premažete i ukrasite rolat.
3. Pospite seckanim kandiranim orasima i po želji prstohvatom začina za medenjake.

Prijatno i uživajte!