Ukusi leta i arome juga, tako bismo mi opisali ovu sočnu piletinu u laganom sosu od kapara i limuna. Osvežavajuća i aromatična, pileća pikata je još jedan klasik koji volimo i donosimo vam kao predlog za laganu večeru ili ukusan nedeljni ručak.

Pikata je naziv za sos od kapara, limuna, putera i belog vina, mada varijacija na ovaj recept ima dosta. Pikatu osim sa piletinom možete da pravite i sa filetima ribe ili teletinom. Mi vam ovoga puta predlažemo jednu od varijanti recepta za pikatu gotovu za svega dvadesetak minuta.

Pikata je veoma jednostavan recept koji možete da prilagođavate svom ukusu.

Za pileću pikatu možete da koristite sve delove piletine, mi smo se odlučili za pileća prsa. Najbolje je da ih isečete sami poprečno i na nešto deblje šnicle kako bi ovaj inače suvlji deo piletine ostao što sočniji. Pre početka recepta meso smo začinili i poprskali sokom od limuna što će mu dodatno dati na sočnosti.

Sos smo pravili sa belim vinom, a vi ga možete zameniti pilećim ili povrćnim bujonom, pa čak i vodom. Važno je da sos ukrčkate na tihoj vatri oko 10tak minuta da se dobro redukuje i zgusne, i praktično pileća pikata je gotova.

Ostaje samo da je servirate i uživate u ovim ukusima. Sjajno ide uz mešane zelene salate, parmezan i čašu belog vina.

Kao i uvek, pre nego odemo u kuhinju, čekamo vas u našem i vašem Mercator centru sa uvek svežim i kvalitetnim sastojcima za današnji recept. A kako nam je Italija i ovoga puta inspiracija u kuhinji, pozivamo vas da se nakon kupovine osvežite uz jedan pravi italijanski espreso. I zašto da ne, i ponešto slatko. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.

Inspiracija slanih ukusa iz Italije

Pileća pikata je pravi primer jela koja su nastala inspirisana Italijom i njenom kuhinjom punom ukusa mnogo širom od pasti i testa. Uz dobro poznatu jednostavnost i svežinu, italijanska kuhinja ume da iznenadi svojom raznovrsnošću te vam danas preporučujemo laka i sveža, prava letnja jela inspirisana Italijom.

  1. Melanzane Alla Parmigiana

Tradicionalni recept je vrsta musake od patlidžana složena sa paradajzom, mocarelom i parmezanom i zapečena u rerni. Probajte klasičnu ili potražite našu verziju parmiđane na linku ovde.

  1. Sardenaira za ukus Mediterana

Između fokaće i pice, sardenaira karakteristična za Liguriju spoj je nadeva od zrelog slatkog paradajza, inćuna, maslina, belog luka i testa za fokaću. Rekli bismo sjajna za uživanja u debeloj hladovini sa pogledom na more.

  1. Antipasti: marinirane tikvice sa rikotom i mnogo zelenog povrća

Tikvice svih oblika i boja kao i cvetovi tikvica jedna su od karakteristika italijanske kuhinje. Ono što verovatno najviše iznenadi je i zastupljenost zelenog lisnatog povrća, često i divljeg bilja koje zajedno sa ostalim povrćem zauzima mesto među raznovrsnim predjelima ili antipasti. Antipasti je bogat izvor osvežavajućih i veoma jednostavnih letnjih zalogaja, od tikvica u marinadi od maslinovog ulja, sirćeta, belog luka i začinskog bilja posluženih na rikoti sa lešnicima do mnogo zeleniša: spanaća, cikorije, blitve, toskanskog kelja, rukole, endivija koje možete da grilujete, barite ili poslužite sveže, začinjene limunom i finim maslinovim uljem.

Recept: Pileća pikata

količina: 4 – 6 služenja

vreme pripreme: 25min

Sastojci

  • Pileća prsa očišćena od kože i isečena na 6 debljih šnicli (2.5cm)
  • 100g brašna
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašičice sveže mlevenog bibera
  • 3-4 kašike maslinovog ulja
  • 60 – 80g putera isečenog na kockice
  • sok i rendana korica 2 limuna
  • 50g kapara oceđenih od salamure
  • ½ glavice crnog luka sitno iseckanog
  • 2 čena belog luka sitno iseckanog
  • 80ml belog vina (možete zameniti bujonom ili vodom)
  • peršun i kriške limuna za serviranje po želji

Pripremite meso

  1. Piletinu poprskajte sokom od polovine limuna, začinite solju i biberom. U posebnoj činiji pomešajte brašno sa 1 kašičicom soli i svaki komad mesa uvaljajte u brašno da se dobro obloži sa svih strana.
  2. U zagrejan tiganj sipajte 2 kašike maslinovog ulja i polovinu putera pa na ovoj masnoći ispržite piletinu da dobro porumeni sa obe strane. Gotovo meso izvadite iz tiganja i poređajte u posudu u kojoj ćete servirati jelo.

Pripremite sos

  1. U isti još topao tiganj dodajte po potrebi ostatak ulja i putera, zatim crni i beli luk i prodinstajte dok se povrće ne karamelizuje.
  2. Smanjite vatru i dodajte vino, kapare, preostali sok i koricu limuna i ostavite da dinsta na tiho još par minuta dok se sos ne redukuje za polovinu.

Servirajte jelo

  1. Meso prelijte pikata sosom, pospite peršunom i ukrasite kriškama limuna.