Stižemo sa jelom koje ima baš sve atribute idealne večere: lagano, puno dobrih ukusa i gotovo za samo 20 minuta. Sočni fileti bele ribe u aromatičnom soku od limuna, začina i maslinovog ulja su pravi praznik za nepca.

Poslužite ih uz zeleno povrće i brzi preliv za koji vam takođe donosimo recept i uživajte u ovom izuzetnom obroku za svaku priliku.

Za naš recept odabrali smo filete atlantske bele ribe iz divljeg ulova. Bela riba poznata je po veoma niskom udelu masti i finom nežnom mesu, stoga možete po ukusu da izaberete bilo koju belu ribu. Stoga se odlično priprema baš na ovaj način, u rerni i u sokovima koji je tokom pečenja natapaju i čine super sočnom.

Postupak pripreme ne može biti jednostavniji: začinjene filete prekrijemo kolutovima limuna zatvorimo u papir za pečenje i pečemo u rerni 10 – 15 minuta. Za to vreme će se osloboditi  limunov sok i zajedno sa začinima i maslinovim uljem pretvoriti u predivnu marinadu u kojoj će se riblji fileti lagano ispeći.

Dok se riba peče izblanširajte zeleno povrće, mi smo koristili smrznutu zelenu boraniju i pripremite brzi preliv koji se odlično slaže kako uz ribu tako i uz povrće.

Preostaje još samo da napravite ugođaj za stolom po svojoj meri, možda odaberete svoje omiljene čaše za vino ili one mirisne sveće koje čuvate jer je ovo jelo samo po sebi posebna prilika u kojoj ste zaslužili da uživate u potpunosti.

Pre ovoga pozivamo vas da dođete kod nas u Mercator centar po sve sastojke za ovaj recept, i više od toga: izaberite kod nas sve za divno postavljen sto od čaša i tanjira do mirisnih sveća i druge dekoracije. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.

Ukusno i brzo – 5 odabranih preliva i umaka za ribu

Sos ili preliv za ribu može da bude presudan za ukus čitavog jela i podigne ga na potpuno novi nivo uživanja. Stoga pre nego odemo na pripremu ribe, stižemo sa naših 5 odabranih preliva i umaka za ribu koje ćete spremiti očas posla.

  1. Krem preliv od pavlake i limuna

½ čaše pavlake za kuvanje i rendanu koricu 1 limuna kuvajte na tihoj vatri mešajući oko 2 minuta dok ne počne da se zgušnjava. Umešajte kašiku limunovog soka, kašičicu soli i malo seckanog peršuna i poslužite.

  1. Preliv od svežeg začinskog bilja

U blenderu sameljite ¼ veze peršuna, vlašac, rukolu uz par listića svežeg bosiljka. Dodajte izgnječeni čen belog luka, sok i rendanu koricu 1 limuna, par kašika maslinovog ulja i krupnu morsku so da dobijete ujednačen preliv.

  1. Jogurt umak sa limunom i belim lukom

Čašu gustog ili grčkog jogurta pomešajte sa 2 čena sitno seckanog belog luka, sokom i rendanom koricom 1 limuna. Dodajte soli i bibera po ukusu i umešajte kašiku svežeg origana ili majčine dušice.

  1. Kiselo slatko ljuti umak od đumbira

1 kašičicu sveže rendanog đumbira mešanjem spojite sa kašikom susamovog ulja, ½ kašike pirinčanog sirćeta, kašikom soja sosa i ½ kašičice smeđeg šećera. Dodajte sitno seckanu čili papriku po ukusu, peršun ili korijander.

  1. Brzi preliv od senfa i limuna koji smo poslužili uz naše filete i čiju pripremu vam donosimo uz recept za ribu.

Recept riblje filete u sosu od limuna i belog luka

količina: 2-4 služenja

vreme pripreme: 20 min

Sastojci

  • 600g fileta bele ribe
  • 2-3 limuna isečena na kolutove
  • 6 čenova belog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica korijandera u zrnu
  • 1-2 kašičice slačice u zrnu
  • so i biber po ukusu

brzi preliv od senfa i limuna za ribu ili povrće

  • 5 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašičica dižon senfa
  • ½ -1 kašičica rena
  • 2 kašike soka od limuna
  • ½ kašičice meda
  • So i biber po ukusu
  1. Rernu zagrejte na 200C
  2. Filete ribe složite u posudu obloženu papirom za pečenje i začinite: posolite, pospite korijanderom, slačicom i biberom. Rasporedite čenove belog luka i prelijte maslinovim uljem.
  3. Kolutove limuna poređajte po filetima tako da ih sasvim prekrijete. Ribu zatvorite u papir za pečenje i stavite u rernu.
  4. Nakon 10 minuta otvorite papir i još 5 minuta pecite pre nego izvadite filete iz rerne.
  5. Da spremite brzi preliv kratko umutite maslinovo ulje sa senfom i limunom da dobijete kremastu emulziju, pa umešajte ren, med, so i biber po ukusu.
  6. Filete ribe poslužite prelivene sokom od pečenja uz zeleno blanširano povrće i preliv.

Prijatno i uživajte!