Topla, aromatična i punog ukusa svežih jesenjih namirnica ovo je čorba u kojoj se spajaju šumske note pečuraka, orašasti ukus crvenog pirinča i hrskavo povrće u kremastoj osnovi.

Spremite je za ušuškani ručak vikendom ili kao topli spas tokom radne nedelje. Odlična je i podgrejana uz dodatak toplih pečuraka iz rerne, mirisnog tostiranog hleba umotanog u ruzmarin i začine, salatu od cvekle ili fermentisanog povrća.

Čorbu možete da napravite i kao posnu: maslac zamenite uljem a pavlaku za kuvanje biljnom varijantom.

Crveni pirinač
Crveni pirinač je nerafinisana vrsta sa zadržanom ljuskom zrna, što mu daje karakterističnu boju, orašast ukus i veću nutritivnu vrednost — bogat je vlaknima, mineralima i antioksidansima. Potrebno mu je nešto više vremena da se skuva, ali zato daje predivnu teksturu što ga čini odličnim za čorbe, salate i jela iz jedne posude.
Dobar izbor su smeđi ili crni pirinač — oba imaju puniji ukus i sličnu strukturu. Smeđi pirinač daje nešto blaži, kremastiji ton i traži kraće kuvanje, dok crni (poznat i kao „carski“) ima dublju aromu i boji čorbu u tamniju nijansu.
Još jedna zanimljiva alternativa je divlji pirinač — iako tehnički nije prava vrsta pirinča, već seme vodene trave poreklom iz Severne Amerike. Ima duguljasta tamna zrna, orašast ukus i čvrstu, elastičnu strukturu. Kada se skuva, blago puca po površini i daje jelima lep kontrast i dodatnu teksturu.
U ovom receptu može se kombinovati s crvenim pirinčem u odnosu 1:1, što će čorbi dati vizuelnu raznolikost i još slojevitiji ukus.

Praktični saveti
Crveni pirinač ćete brže skuvati ako ga potopite u toplu vodu 20–30 minuta pre kuvanja.
Pečurke je dovoljno obrisati vlažnom krpom ili ubrusom da ne upiju vlagu i ne izgube aromu.
Rasporedite ih u jednom sloju sa dovoljno prostora između komada da se lepo karamelizuju tokom pečenja.
Pečurke imaju visok procenat vode i dobro podnose začine, te im dodajte ruzmarin, so i maslinovo ulje za još puniju aromu.

Recept: Čorba sa crvenim pirinčem i pečurkama
Vreme pripreme: 60min
Količina: 6 – 8 služenja

Sastojci
• 100g crvenog pirinča
• 150g praziluka iseckanog na kockice
• 150g celera iseckanog na kockice
• 150g šargarepe iseckane na kockice
• 150g karfiola
• 30g sušenih vrganja samlevenih u prah
• 200ml pavlake za kuvanje (biljne ili mlečne po izboru)
• 2l povrćnog bujona ili vode
• 1 kašika putera
začini
• 3-4 sušena lista lovora
• 1 kašičica crnog bibera u zrnu
• 2 kašičice korijandera u zrnu
• 1 kašičica kumina u zrnu
• so po ukusu
za serviranje
• 300g svežih pečuraka po izboru: braon šampinjoni i šitake
• 2 kašičice sušenog ruzmarina
• 1 kašičica crvene suve paprike
• pola kašike maslinovog ulja
• so po ukusu

Priprema:

1. Zagrejte maslac i dodajte praziluk celer šargarepu 2 kašike bujona i kratko prodinstajte da praziluk postane providan.
2. Dodajte začine, pirinač i samleveni vrganj, nalijte ostatkom bujona ili vode, smanjite temperaturu i ostavite da kuva na tihoj vatri 20 minuta. Nakon toga dodajte i karfiol i nastavite sa kuvanjem još 15 minuta ili dok se pirinač sasvim ne skuva.
3. Sklonite sa ringle, umešajte pavlaku za kuvanje i vratite da čorba još jednom provri.
4. Za to vreme rernu zagrejte na 200C, očistite pečurke i rasporedite ih u pleh za pečenje. Poprskajte ih uljem, začinite i stavite da se peku.
5. Poslužite toplu čorbu sa pečurkama iz rerne i po želji tostiranim i začinjenim kockicama hleba.

Prijatno i uživajte!