Topla, aromatična i punog ukusa svežih jesenjih namirnica ovo je čorba u kojoj se spajaju šumske note pečuraka, orašasti ukus crvenog pirinča i hrskavo povrće u kremastoj osnovi.
Spremite je za ušuškani ručak vikendom ili kao topli spas tokom radne nedelje. Odlična je i podgrejana uz dodatak toplih pečuraka iz rerne, mirisnog tostiranog hleba umotanog u ruzmarin i začine, salatu od cvekle ili fermentisanog povrća.
Čorbu možete da napravite i kao posnu: maslac zamenite uljem a pavlaku za kuvanje biljnom varijantom.
Crveni pirinač
Crveni pirinač je nerafinisana vrsta sa zadržanom ljuskom zrna, što mu daje karakterističnu boju, orašast ukus i veću nutritivnu vrednost — bogat je vlaknima, mineralima i antioksidansima. Potrebno mu je nešto više vremena da se skuva, ali zato daje predivnu teksturu što ga čini odličnim za čorbe, salate i jela iz jedne posude.
Dobar izbor su smeđi ili crni pirinač — oba imaju puniji ukus i sličnu strukturu. Smeđi pirinač daje nešto blaži, kremastiji ton i traži kraće kuvanje, dok crni (poznat i kao „carski“) ima dublju aromu i boji čorbu u tamniju nijansu.
Još jedna zanimljiva alternativa je divlji pirinač — iako tehnički nije prava vrsta pirinča, već seme vodene trave poreklom iz Severne Amerike. Ima duguljasta tamna zrna, orašast ukus i čvrstu, elastičnu strukturu. Kada se skuva, blago puca po površini i daje jelima lep kontrast i dodatnu teksturu.
U ovom receptu može se kombinovati s crvenim pirinčem u odnosu 1:1, što će čorbi dati vizuelnu raznolikost i još slojevitiji ukus.
Praktični saveti
Crveni pirinač ćete brže skuvati ako ga potopite u toplu vodu 20–30 minuta pre kuvanja.
Pečurke je dovoljno obrisati vlažnom krpom ili ubrusom da ne upiju vlagu i ne izgube aromu.
Rasporedite ih u jednom sloju sa dovoljno prostora između komada da se lepo karamelizuju tokom pečenja.
Pečurke imaju visok procenat vode i dobro podnose začine, te im dodajte ruzmarin, so i maslinovo ulje za još puniju aromu.
Recept: Čorba sa crvenim pirinčem i pečurkama
Vreme pripreme: 60min
Količina: 6 – 8 služenja
Sastojci
• 100g crvenog pirinča
• 150g praziluka iseckanog na kockice
• 150g celera iseckanog na kockice
• 150g šargarepe iseckane na kockice
• 150g karfiola
• 30g sušenih vrganja samlevenih u prah
• 200ml pavlake za kuvanje (biljne ili mlečne po izboru)
• 2l povrćnog bujona ili vode
• 1 kašika putera
začini
• 3-4 sušena lista lovora
• 1 kašičica crnog bibera u zrnu
• 2 kašičice korijandera u zrnu
• 1 kašičica kumina u zrnu
• so po ukusu
za serviranje
• 300g svežih pečuraka po izboru: braon šampinjoni i šitake
• 2 kašičice sušenog ruzmarina
• 1 kašičica crvene suve paprike
• pola kašike maslinovog ulja
• so po ukusu
Priprema:
1. Zagrejte maslac i dodajte praziluk celer šargarepu 2 kašike bujona i kratko prodinstajte da praziluk postane providan.
2. Dodajte začine, pirinač i samleveni vrganj, nalijte ostatkom bujona ili vode, smanjite temperaturu i ostavite da kuva na tihoj vatri 20 minuta. Nakon toga dodajte i karfiol i nastavite sa kuvanjem još 15 minuta ili dok se pirinač sasvim ne skuva.
3. Sklonite sa ringle, umešajte pavlaku za kuvanje i vratite da čorba još jednom provri.
4. Za to vreme rernu zagrejte na 200C, očistite pečurke i rasporedite ih u pleh za pečenje. Poprskajte ih uljem, začinite i stavite da se peku.
5. Poslužite toplu čorbu sa pečurkama iz rerne i po želji tostiranim i začinjenim kockicama hleba.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
